България не е поемала ангажимент за военно участие срещу ИД

България не е поемала ангажименти за пряко военно участие срещу „Ислямска държава“ пред генералния секретар на Нато Йенс Столтенберг.
Това заяви пред "Фокус" ген. Михо Михов от АБВ - председател на Комисията по отбрана в Народно събрание. Той обаче допълни, че България, като страна членка на Алианса, има ангажимент за политическо и съюзно участие.

В коалицията срещу "Ислямска държава", която бе създадена и се ръководи от САЩ, влизат още Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.
Пет арабски страни – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания, Бахрейн и Катар, пък се присъединиха или подкрепиха водените от САЩ въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия.

По отношение на бюджета за отбрана Михов коментира, че разговорите на всички членове на парламентарната комисия са насочени към това, ако приходите са добри, още тази година да се актуализира бюджета на военното министерство, да се замрази числения състав на армията и да се поддържа една по-висока боеспособност.

„В програмата на правителството е записано, че 2% от БВП ще отиват за бюджет за въоръжените сили, друг е въпросът, че срокът за постигането на тази цифра е доста разтеглив – 6 години“, посочи ген. Михо Михов.

Вчера Йенс Столтенберг препоръча да инвестираме повече в отбрана, а президентът Росен Плевнелиев гарантира, че държавата ще положи усилия да бъдат осигурени повече средства. НАТО планира и разполагане на постоянни сили в България.

Михов подчерта още, че конфликтите в Близкия изток пряко се отразяват на България чрез бежанския поток на южната ни граница с Турция.

„Турската страна вече проявява активност и недобронамереност към идеята за изграждане на преградно съоръжение, но ние там ще изпратим в помощ на “Гранична полиция“ не повече от 100-150 души, които ще осигуряват логистика и поддържане на комуникация. Самото преградно съоръжение няма претенциите да се възпира военни формирования. Това са все пак граждани, които бягат от геноцид и терор, важното е с такива съоръжения да ги направляваме към контролните пунктове, а не да се преминават границите безконтролно“, обясни депутатът от АБВ, който е бивш началник на Гереналния щаб на армията.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фр
    фредрих 2
    0 0
    19:27, 23 яну 2015
    Като чета виждам че почти цяла европа и всички страни в персийския залив са против ислям държ а не могат да ликвидират една шепа бунтовници Но всички тия не искат да вадят кестените от огъня и най вече наште братя имириканците Струва ми се че ние както винаги като най големи ГЛУПАЦИ със сигурност ще приемем поканата за участие НЕРАВНАТА БОРБА
Последни новини