Отбелязваме 134 години от Съединението. Честити празник българи!

Изображение 1 от 2

    Отбелязваме 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 6 септември 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без географско разделение да стои помежду им.

    България се съединява, благодарение на дейността на Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК), създаден през 1880 г. Това става след военен преврат, който е подкрепен от Княз Александър I Батенберг.

    Страната е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.

    Начело на БТЦРК през февруари 1885г. застава Захари Стоянов, който се заема със задачата да пропагандира идеята за обединението на родината посредством публикации в пресата и организиране на публични мероприятия. Едно такова мероприятие е това на връх Бузлуджа след смъртта на Хаджи Димитър, на което се стичат хора както от Княжество България, така и от Източна Румелия.

    Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския договор, обединението на територията й и националното освобождение стават основен приоритет имечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които подкрепят идеята родината да се обедини под скиптъра на Княз Александър I.

    Така, след подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизатв Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.

    Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа.

    Във времето след този радостен за целия народ ден обаче идва предизвикателството Съединението да бъде опазено и защитено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.

    Фактът, че днес празнуваме 134-та годишнина от националното Съединение, доказва и девиза, че именно"Съединението прави силата".

    И днес актуални остават поуките от този изстрадан, но тържествен акт за България, а именно, че обединен около една кауза и една цел, превърнати в години бленувано желание, българският народ е силен и в състояние да постигне всичко.

    С чествания и други инициативи в цялата страна ще бъде отбелязан празникът.

    Източник: news.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини