Случай на птичи грип е регистриран у нас

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Носителят на заразата е умрял къдроглав пеликан, предаде bTV.

Птицата е намерена в защитената местност "Пода" край Бургас. Това е първият доказан щам на птичи грип в България.

Според бургаските инспектори по безопасност на храните става въпрос за единичен случай.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров и представители на Агенцията по безопасност на храните ще дадат извънредна пресконференция.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допусне разпространение на заразата. Няма опасност за населението, увериха от Министерство на земеделието.

Птичият грип от типа А/H5N1/ е високопатогенна вирусна болест по птиците, която може да се предава и на хората при контакт със заразени животни. Вирусът поразява дихателните и храносмилателни органи и притежава висока леталност.

Щамът на птичия грип Н5N1 е убил над 400 души, откакто се появи през 2003 г. - главно в Югоизточна Азия. През 2013 г. се появи нов щам - H7N9, който причини смъртта на повече от 170 заразени.

Птичият грип се разпространява по въздуха и чрез изпражненията. Може да се предава и чрез заразени храна, вода, инвентар и облекло. Няма доказателства, че вирусът може да оцелее в месо, подложено на щателна термична обработка.

През септември м.г. Организацията на ООН за прехраната и селското стопанство предупреди, че вирусът има нова, твърде болестотворна форма - A (H5N6).
В началото на ноември Холандия и Великобритания съобщиха за открит птичи грип.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини