Белият дом потвърди смъртта на американката, пленена от ИД

Белият дом и родителите на пленената от "Ислямска държава" Кайла Мюлър потвърдиха, че тя е убита в Сирия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.
Американският президент Барак Обама обеща да предаде терористите на правосъдието, независимо колко време ще отнеме да ги намерят, предаде БиБиСи.

26-годишната американка, която е хуманитарен работник, е похитена край болница в сирийския град Алепо през август 2013 г., но самоличността й не бе разкрита от съображения за сигурност.

Преди дни "Ислямска държава" публикува в екстремистки сайт, че американката е убита при бомбардировка на йордански изтребители в околностите на северния сирийски град Ракка. Публикувани бяха кадри от полуразрушена триетажна сграда. Йорданската армия съобщи, че нейни самолети наистина са нанесли нови въздушни удари срещу ИД.

Говорителят на Съвета по национална сигурност към Белия дом Бърнадет Мейан заяви днес, че информацията за смъртта е потвърдена след като "Ислямска държава" се свързала със семейството й през уикенда.

Разузнаването на САЩ също потвърдило информацията.

"Ислямска държава" взела в плен Мюлър и първоначално я осъдила на "доживотен затвор" в отговор на пращането в затвор в щата Тексас на пакистанка, чийто случай е добре известен сред радикалните ислямисти, каза миналата седмица активистът Маури Саалахан, който оглавява кампания в САЩ за освобождаването на въпросната пакистанка.

Публикация в американския печат от май 2013 г. разказа, че младата жена от Прескот, Аризона, работи в лагерите за сирийски бежанци в Турция за международната организация за хуманитарна помощ "Подкрепа за живот" (Support to Life).

Както стана ясно САЩ ще похарчат $53 млрд. за операции зад граница, от които 8,8 млрд. ще са за борба с “Ислямска държава“.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини