9 млн.лв. са щетите от наводненията в Общината през 2014 г., тръгва превенция

В зала "Гросето" се проведе среща, целяща превантивна дейност при бъдещи наводнения

На близо 9 000 000 лв. се изчисляват пораженията от наводненията, които сполетяха Община Димитровград през 2014 година. Става дума за разрушени пътища, мостове, канали, къщи, селскостопанска продукция, животни. Загуби за близо 2 000 000 лв. са подали засегнати собственици в димитровградско.

Общината е заявила щети в размер на 1 600 000 лв. в Междуведомствената комисия по бедстия и аварии към Министерски съвет. В писмо от там обясняват, че могат да отпуснат едва 71 000 лв., за да бъдат покрити пожаренията. Настомат за редуциране на подадените разходи от Общината, тъй като комисията разполага с национален бюджет от 160 000 000 лв.

Данните изнесе на среща със земеделски производители, животновъди и кметове от селата в Община Димитровград екпертът в отдел "Сигурност" Руси Вълев. В качеството си на председател на постоянно действащата комисията по бедствия и аварии, той призова стопаните и селските управници да обърнат внимание на превантивната дейност. Така ще бъдат избегнати бъдещи нови пораженения от водната стихия.

Вълев отчете, че през мината година Складова зона в Димитровград се е наводнявала 4 пъти. Проблем при валежи винаги възниква на ул."Варица" в кв."Марийно", където се е наложила и евакуация на хора. Най-пострадало от наводненията през 2014 г. е село Старнско, което бе залято наполовина с вода.

На срещата селскостопанските производители поставиха въпроса за почистването на речните корита, за начина по който се поддържат язовирите. Според арендаторът от Голямо Асеново Митю Вълчев, язовирите не се стопанисват правилно и това е основната причина за новадненията през миналата година. "Знам, че голма част от ангажиментите тук са на държавата, но е редно и Общината да се намеси", каза Вълчев.

През 2015 година приоритет на Общината ще бъде корекция и почистване на реките в Меричлери и село Долно Белево, както и на реката в кв."Изток", която надовнява част от къщите при всеки пороен дъжд.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

През 2015 година ще бъде корегирано коритото на реката в кв."Изток", която залива къщи при всеки дъжд, снимка -архив
на 9 000 000 лв. се изчисляват щетите от наводнения в Общината през 2015 година
Складова зона се е наводнявала 4 пъти през миналата година, отчете Вълев
Село СТранско пострада при наводнението през октомври
Улица "Марица" в кв."Марийно" е най-често наводнена при обилен валеж
Пътят за село Брод няколко пъти бе заливан с вода и спешно се нуждае от ремонт
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини