Майсторството на траките в оръжията показват в Димитровград

Участниците в клуб "Знакът на българина" също разгледаха изложбата

Въоръжение, използвано от траките представя първата за тази година изложба в Исторически музей -Димитровград. Тя е ескпонирана в зала "Археология" и показва оръжията, които са използвали древните обитатели на долината на река Камчия.

Посетителите на изложбата видяха защитно-нападателно тракийско въоръжение от периода на ранното желязо 8-7 век пр.Хр. до 1 век пр.Хр. Находките са открити в некрополи от тракийски могили.

Шуменският край е свързан с двете стари български столици - Плиска и Преслав и с Втората българска държава. Затова разнообразието от открито при разкопки антично оръжие не е случайно, обясни Станимир Георгиев от РИМ- Шумен.

Той посочи, че траките са били известни като майстори на оръжията. Сред показаното е железен шлем, изработен с много усет и старание, копия, стрели, части от брони и др.

Сред първите посетители на новата изложба музея бяха и децата от клуб "Знакът на българина" към ОП "Детски и младежки център". Любопитните ученици се интересуваха дали един от изложените шлемове е бил на тракийски цар. Оказа се, че той е бил притежание на местен владетел.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Мечове, стрели, шлемове показва изложбата
Шлем, който е бил притежание на местен владетел

Откриването на изложбата
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини