Има алтернативни ваксини

През последните седмици наблюдаваме нарастване броя на родителите, които отказват да ваксинират децата си заради страха от евентуални нежелани ефекти при имунизация. Същевременно с това започна и петиция за нуждата от информиран избор.

Напрежението можем да обясним с липсата на достатъчно публично оповестени факти за регистрираните усложнения и странични ефекти, а така също и от реалните рискове, които могат да бъдат предотвратени чрез ваксините.

Правото на информация

В чл. 5 от Конвенцията за правата на човека и биомедицината е написано следното: “Всяка интервенция, свързана със здравето, се извършва само със свободно и съзнателно изразеното съгласие на заинтересованото лице”. Следователно може да се интерпретира, че имаме правото да получим предварително необходимата информация за целта и естеството на интервенцията.

В тази връзка и в контекста на казаното дотук според мен е задължително да бъде популяризирана информацията, че ваксините като биотехнологични и генноинженерни продукти се разрешават единствено и само от Европейската агенция по лекарствата, което от своя страна е гаранция, че съществува единен европейски контрол върху тяхната ефективност, качество и безопасност.

От друга страна, трябва да знаем, че сме на последно място в Европейския съюз по съобщаване на нежелани лекарствени реакции. Тук е ролята на наблюдаващите лекари да осъществяват обратна връзка с родителите и да съобщават при наличие на оплаквания.

Опасностите, за които не знаем

В България, за съжаление, младите родители черпят информация основно от електронните медии, а не от професионалисти, специалисти и експерти. Затова искам да попитам: Къде са дирекциите по здравна профилактика и промоция на здравето към регионалните здравни инспекции? Защо не знаем, че страната ни се бори с форми на устойчив на медикаментозно лечение щам на вируса на туберкулозата, която отнема всяка година около 1,5 милиона човешки живота, като това е най-смъртоносната инфекциозна болест в света?

Същевременно с това не бива да забравяме, че през 2010 г. в България имаше епидемия от морбили в гетата. Това е недопустимо в европейска България в XXІ век. Към днешна дата трябва да се съобразим и с миграционната вълна от Близкия изток към страната ни, което също е риск за нас.

Колко майки са информирани предварително за целта и естеството на интервенцията, както и за възможните последици?

Ред е на експертите

Днес повече от всякога ни е нужна широка информационна и разяснителна кампания, която да запознае родителите и гражданите с всички възможности за превенция и профилактика на инфекциозните заболявания с предлаганите видове ваксини за всяко заболяване.

Има алтернативни ваксини, които са по-пречистени, по-лесно се приемат от организма и имат по-малко странични ефекти, но не се поемат от НЗОК. Може да се работи за включването им в здравен пакет и родителите да имат право на доплащане. Т.е. при добра информираност относно нуждата от ваксините, ползите и страничните ефекти родителите да могат да избират най-доброто за детето си.

Като родител и като народен представител аз не бих поставила здравето нито на семейството си, нито на обществото в риск. Мнението на българските граждани е приоритетно за мен, но днес са нужни диалог и експертност.

Отново отправям апел към институциите за провеждане на широка обществена дискусия и разяснителна информационна кампания за необходимостта на качествена и безопасна превенция.

Д-р Султанка Петрова, Народен Представител От Пф

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    31
    314378
    8 -1
    12:19, 11 фев 2015
    И след като има алтернативи, защо педиатрите не уведомяват за това? Защо държавата не замени сегашните ваксини с по-добрата алтернатива?? Това са нашите деца, за Бога!
Последни новини