”Ислямска държава” превзе иракски град с US база

Бойци от "Ислямска държава" вчера превзеха иракския град ал Багдади, заплашвайки военновъздушна база, където морски пехотинци от САЩ обучават иракски войници.
Ал Багдади, на 85 км северозападно от Рамади в провинция Анбар, беше обсаден от месеци от джихадистите, които превзеха големи райони в северен и западен Ирак миналата година, съобщиха Ройтерс и БТА, като се позоваха на местните власти.

"Деветдесет процента от град ал Багдади падна в ръцете на бунтовниците", заявил по телефона местен управител.

Джихадистите атакували града от две направления по-рано вчера, а друга група бунтовници нападнали строго охраняваната база на ВВС Айн ал Асад, на 5 км югозападно от града, но не успели да я превземат.

Близо 320 американски морски пехотинци обучават войници от Седма дивизия на иракската армия в тази база.

Американският президент вече поиска от Конгреса на САЩ да разреши официално нови правомощия за военни действия срещу ислямистката организация, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирана от БТА.

Обама заяви от Белия дом, че изпратеният в Конгреса проект за нови правомощия не предвижда разполагането на наземни сили. Това няма да е необходимо за борбата с "Ислямска държава", заяви държавният глава, макар че допуска изпращането на специални сили при ограничен кръг от обстоятелства (спасяване на заложници например).

Президентът посочи, че правомощията ще са ограничени до три години, за да може неговият наследник да може да направи преоценка на ситуацията заедно с Конгреса.

Същевременно за последните 48 часа оглавяваната от Съединените щати международна коалиция е нанесла 15 въздушни удара срещу "Ислямска държава".
12 такива нападения са били извършени срещу джихадистката групировка в Ирак и 3 в Сирия.

В Ирак, четири удара близо до Мосул и три край Киркук поразили тактически подразделения, булдозери, автомобили, сгради и тежки картечници на ИД. При останалите нападения били улучени тактически подразделения в Махмур и Тал Афар, минометна позиция край Ал Асад и воден канал близо до Фалуджа.

В Сирия, въздушните удари унищожили шест позиции на джихадистите близо до Кобане и петролни съоръжения край Хасака, в северната част на страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини