Киев и сепаратистите не изтеглиха тежките оръжия в срок

Украинските войски и бунтовниците не успяха да започнат изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия преди определения краен срок. Още има сражения.
Съгласно споразумението за прекратяване на огъня, договорено миналата седмица от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, воюващите страни трябваше да започнат да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия днес, съобщи АП, цитирана от БТА.

И двете страни вчера дадоха да се разбере, че ще започнат изтеглянето едва когато другата страна направи това.

Лидерът на Луганската народна република (ЛНР) Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението за изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна, предаде ТАСС.

"Снощи бях на фронтовата линия и нашите танкове и артилерия се изтеглят. Всъщност започнахме да изпълняваме ангажиментите си още снощи. Очакваме и украинските сили да направят същото. Ако властите в Киев не изпълнят Минските споразумения, отговорността за това ще е на президента Петро Порошенко", заяви Плотницки.

Украинският военен говорител Анатолий Стелмах обаче каза тази сутрин, че сепаратистите са продължили да атакуват позициите на армията през нощта и че изтеглянето зависи от пълното спазване на прекратяването на огъня.

Бунтовническият лидер Андрей Пургин пък заяви, че сепаратистите възнамеряват да обсъдят евентуалното изтегляне на въоръженията по-късно през деня с представители на Украйна, Русия и ОССЕ.

Сражения в Дебалцево

Междувременно проруските сепаратисти са влезли в Дебалцево и се сражават с украинските военни, които се опитват да запазят контрола върху този стратегически железопътен възел, съобщи Франс прес, като се позовава на двама украински представители и един сепаратист.

Сраженията се преместиха във вътрешността на града. Бунтовниците използват миномети, гранатомети и огнестрелни оръжия, заяви пред агенцията зам.-началникът на областната милиция Олександър Кива, предаде БТА. Проруски източник заяви, че сепаратистите вече са превзели по-голямата част от града, който беше под тяхна обсада от няколко седмици.

Силите на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха, че са започнали „прочистване“ на улиците в Дебалцево, като голяма част от града се намира под техен контрол - железопътната гара, както и източното предградие на града.

"В Дебалцево отдавна има наши военни подразделения, основно от ЛНР, но има и бойци на ДНР. Ние контролираме железопътната гара и източното предградие на града. Но това съвсем не е голяма част от града", заяви представител на Донецката новинарска агенция.

Украинските военни обаче съобщиха, че проруските сепаратисти не
контролират нищо.

"Сепаратистите не контролират нищо там. Те се опитват да вземат контрола върху железопътната гара. Води се сражение, както и битка за контрола върху предградията на града", заяви украинският военен говорител Андрий Лисенко.

Моралната гледна точка

"Проруските сепаратисти не могат от морална гледна точка да преустановят битката за град Дебалцево в Източна Украйна, защото той е "вътрешна територия", заяви представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин, цитиран от Ройтерс.

По думите му, сепаратистите са длъжни да отговарят на огъня на украинските военни.

"Ние трябва да отвръщаме на огъня, да работим за унищожаването на позициите, от които стреля врагът. Ние сме готови по всяко време да започнем изтеглянето на тежките оръжия. Ние сме готови за взаимно изтегляне, но няма да направим нищо едностранно, защото така нашите войници ще се превърнат в мишени", заяви Пушилин.

Петима украински войници са убити, а 14 ранени в боевете в Източна Украйна през последното денонощие, обяви украинският военен говорител Владислав Селезньов. По думите му, повечето са загинали край Дебалцево.

Тази нощ в телефонен разговор лидерите на Украйна, Германия и Русия са договорили конкретни мерки, които ще позволят на наблюдателите на ОССЕ да следят дали се спазва прекратяването на огъня на място в Източна Украйна, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Ангела Меркел Щефен Зайберт. Подробности за мерките не се съобщават.

"Германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Петро Порошенко призоваха руския президент Владимир Путин да упражни влиянието си върху сепаратистите, за да спазват те прекратяването на огъня", каза още Зайберт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини