Киев постави условие, за да изтегли оръжията от Донбас

Киев обяви, че ще започне изтеглянето на тежките си оръжия в Донбас чак след пълното прекратяване на огъня. В Луганск обаче изтеглянето е започнало.
Украинският военен говорител Анатоли Стелмах, цитиран от ТАСС, каза, че първият етап от мирното споразумение от Минск е пълното прекратяване на огъня, а в момента то не е налице, предаде БТА.

Изявлението идва, след като вчера Украйна и лидерите на ДНР и ЛНР подписаха документ за начало на изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Донбас.

Анатоли Стелмах добави, че докато позициите на украинските войници продължават да бъдат подлагани на обстрел, не може да става и дума за изтегляне на тежкото въоръжение.

В същото време опълченците от самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) са започнали изтегляне на тежкото въоръжение от зоните на конфликта, съобщи представителят на самопровъзгласилата се ЛНР Владислав Дейнег, цитиран от Газета.ру и "Фокус".

Дейнег добави, че е прекратен обстрелът по фронтовата линия.

„Практически няма нарушения, понякога се чуват изстрели от малки оръжия и миномети“, каза той.

Вчера говорителят на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин съобщи, че сепаратистите са започнали подготвителния етап за изтегляне на своите тежки оръжия, предвидено за 24 февруари.

Той обаче обвини силите на Киев, че са нарушили режима на прекратяване на огъня близо 30 пъти през изминалите 24 часа, предаде ТАСС.

"Само за последното денонощие бяха регистрирани 29 обстрела на наши райони", заяви Едуард Басурин.

Той допълни, че всички данни за нарушенията са били предадени в Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня.

Днес в Харков пък е Ден на траур, след като при атентат, извършен по време на патриотично шествие в неделя, загинаха двама души, а 10 бяха ранени. Двама от тях са в критично състояние, съобщи РИА Новости. По-рано бе съобщено за три жертви. Избухналото взривното устройство е било самоделно и е било натъпкано с пирони. Задържани са четирима души.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини