Ателието за мартеници в музея завърши със 153 участници

153 деца участваха в Ателието за изработване на традиционни родопски мартеници в РИМ „Стою Шишков“ - Смолян, което в продължение на 10 години вече се утвърди като своеобразна етнографска форма за обучение. 

Всяка година в навечерието на Първи март в работата на ателието се включват деца от детските градини, ученици от Средните общообразователни училища и Професионални гимназии, а така също и представители на широката общественост – майки и баби със деца и внуци. Музейните специалисти ги запознават с обичаите около празника и старите поверия за изработване, и носене на мартеници в различните родопски селища от Средните Родопи.

Тази година в инициативата се включиха малчугани от ЦДГ №1 „Слънце“, ОДЗ „Синчец“ и ученици от ОУ „Иван Вазов“, ОУ “Юрий Гагарин“, СОУ „Отец Паисий“, ПГИ „Карл Маркс“, както и представители на Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Звънче“, изработиха уникални мартеници по образци.Най-добрите образци изработени мартеници по традиция бяха изложени в експозиционни зали на музея. 

Смолян.Бгвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини