70 години музейно дело в Димитровград

    През 2021 година се навършват 70 години от създаването на първият музей в Димитровград, който има задачата да събира, съхранява и популяризира неговото културно-историческо наследство. Проф. Панчо Русев, акад.Васил Гюзелев и художника Александър Давчев поставят основите на музейното дело в нашия град.

    Днес музейните обекти са вече пет- Исторически музей, Дом – музей „Пеньо Пенев“, ХГ „Петко Чурчулиев“, Ретро апартамент и Светилище на нимфите и Афродита – село Каснаково. В тях се съхраняват над 47 000 движими културни ценности от периода на неолита до съвременността.

    По повод годишнината, Историческият музей планира поредица от събития, имащи за цел да я популяризират. В процес на подготовка е специален албум „70 години музейно дело в Димитровград“, в който чрез богат снимков и текстов материал ще бъде представена музейната история, експозиции и фондове. Ще бъде публикувана и библиография с по-важните музейни издания и публикации през тези седемдесет години.

    На 2 март беше открита първата за тази година изложба от културния ни календар „Когато момчето става мъж. Казармата през „онези“ 45 години“ на д-р Илия Вълев от РИМ - Велико Търново, реализирана с финансовата подкрепата на Министерството на отбраната на Република България. На 13.03. предстои откриването на изложба-живопис и скулптура „МИНИАТЮРА“ в ХГ „Петко Чурчулиев“

    Експозицията „Техниката около нас, по време на народната власт“ на Националния политехнически музей - София ще бъде показана по време на традиционната Нощ на музеите. Тя е реализирана по програма „Мобилност на музейните колекции“ на Министерството на културата. Партньор по проекта е Исторически музей - Димитровград.

    Колуминацията на честванията ще бъде на 17 и 18 юни, когато предстои провеждането на ІІІ национална научна конференция „Светът на българина през ХХ век с научен ръководител проф. Милко Палангурски. В нея ще вземат участие историци, археолози, етнолози и културолози от цялата страна.

    Събитието ще се проведе в зала „Гросето“, а входът ще бъде свободен за граждани.

    Любителите на средновековната българска история ще могат да видят през месец септември изложба и демонстрация на средновековни бойни техники и въоръжение. Наши гости ще бъдат представители на «Българска асоциация по Панкратион и исторически и европейски бойни техники» с председател Павел Димитров.

    Предстоят още интересни изложби, исторически възстановки, творчески срещи и множество изненади.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини