Кой е Андреас Лубиц - пилотът, заподозрян, че е разбил А320

Вторият пилот на падналия Airbus 320 на Germanwings, който според френските власти "съзнателно" е разбил самолета, беше идентифициран като 28-годишния германец Андреас Лубиц.

Той е родом от Монтабаур, провинция Райнланд-Пфалц, и преди да участва като втори пилот на полет 4u9525, има общо 630 летателни часа. Лубиц започва работа за Germanwings през септември 2013 г., след като се обучава в летателната школа на "Луфтханза" в Бремен.

Федералната авиационна администрация (FAA) на Германия съобщава, че Лубиц е "отговарял и надхвърлил високите образователни, лицензионни и медицински стандарти на FAA", в свой доклад от 2013 г. "Завидните" способности на младия пилот му осигуряват и място в престижната база данни за сертификация на пилотите на FAA.

Бил е член на летателния клуб LCS, който публикува съобщение за смъртта му на уебсайта си. Wall Street Journal цитира съобщението, в което се казва, че "Андреас станал член на клуба като младеж с надежда да изпълни мечтата си да лети".

"Мечтата му беше изпълнена, мечта толкова съкровена, че коства живота му. Членовете на "LSC Вестервалд" оплакват Андреас и останалите 149 жертви на катастрофата", казва се в съобщаването.

Властите в момента разследват Лубиц, но според представител на силите за сигурност няма данни той да е имал връзки с терористични организации. Кметът на Монтабаур, цитиран от АФП, посочва, че той е имал и жилище и в Дюселдорф, но живеел с родителите си в Монтабаур.

Той бил известен със страстта си към тичането и често вземал участие в местни състезания. От профила му във Facebook става ясно, че е проявявал голям интерес към модел А320 на Airbus, като бил част от група, в която се обсъждат техническите характеристики на самолета и поведението му при различни случаи.

Изпълнителният директор на Lufthansa Карстен Спор обяви, че нямало индикации за "ненормално поведение" у него и че не съществува система, която би могла да предвиди и предотврати действията му.

"Той беше 100% годен да лети. Нямаше никакъв повод или индикация, че трябва да внимаваме с него. Подбираме служителите си много внимателно и стриктно – вземаме предвид не само техническите им познания, но също и психологическите им особености", каза Спор.

"Вторият пилот получи разрешително през 2008 г. Първо работил като стюард и след това станал първи офицер през 2013 г. Прекъснал обучението си преди шест години, след това отново взел техническите и психологически тестове. Бил определен като годен да лети", добавя той. 

Приятел на Лубиц от LCS заяви пред RTL, че не вярва той "да е способен на такова нещо". "Той проведе обучението си в клуба от много млад. Беше много спокоен и прецизен млад мъж", казва той. "Беше нормален млад мъж. Беше много щастлив и доволен човек. Беше постигнал мечтата си: от пилот аматьор беше станал професионалист. Нямаше проблеми", добавя той.

Другият пилот беше идентифициран от германски медии като Патрик С. Той имал повече от 10 години стаж в Germanwings и Lufthansa и общо над 6000 летателни часа на А320. Френският уебсайт Europa 1 проведе интервю с един от колегите му, който го определя като "един от най-добрите пилоти на фирмата" и коментира, че той със сигурност е направил всичко, на което е способен.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини