ВАС потвърди отнемането на лиценза на КТБ

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението за отнемане на лиценза на КТБ и остави без уважение жалбата на основните акционери.
Така съставът на ВАС, оглавяван лично от председателя на съда Георги Колев, сложи край на делото за отнетия от БНБ лиценз на Корпоративна търговска банка, съобщиха БНР и "Правен свят".

Срещу отнемането на лиценза на КТБ жалби във Върховния съд подадоха акционерите "Бромак" ЕООД", "Бългериън Акуизишън Къмпани", отстраненият изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев и Вера Архундова.

Последната инстанция обаче потвърди решението на тричленния състав, в което се казва, че акционерите в банката нямат правен интерес да обжалват отнемането на лиценза.

ВАС отказва повторно и на искането на адвоката на "Бромак" Менко Менков за отвод на председателя на състава Георги Колев. "Акционерите по настоящето дело не са адресати на оспорвания административен акт и не са страна в административното материално правоотношение, което се развива между БНБ като специализиран държавен орган и поднадзорното лице "КТБ" АД, което е носител на лиценза, отнет с процесния административен акт", пише в мотивите на петчленния състав на съда, потвърждавайки напълно тезата на първата инстанция. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

След произнасянето на ВАС вече няма пречка да бъде насрочено заседание по делото за несъстоятелност на банката, което бе спряно заради процеса за лиценза. Трябва само БНБ да представи в Софийския градски съд вече влязлото в сила нейно решение за отнемане на лиценза на КТБ. 

След това съдия Иво Дачев, който гледа процеса за фалита, има 7 дни, за да насрочи заседание. То ще се гледа при закрити врати с изслушване на страните. След него съдия Дачев ще трябва да се произнесе дали да открие производство по несъстоятелност на КТБ.

В края на март адвокатите на основния акционер в КТБ - фирма "Бромак" на Цветан Василев, поискаха отвод на целия петчленен състав на ВАС, включително на председателя на съда Георги Колев. Магистратът отказа, като определи мотивите като несериозни. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини