Мистериозна болест покоси 12-годишен сирак месеци преди осиновяване

12-годишно дете, отглеждано в Център за настаняване от семеен тип в Попово, е починало в болницата в Търговище. От РЗИ са започнали проверка по случая.
На 1 април детето е било транспортирано от Бърза помощ до МБАЛ-Търговище, където е било прието в инфекциозното отделение с диагноза "грипна енцефалопатия", съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Търговище.

Състоянието му обаче рязко се влошава и то е преместено в реанимацията. Въпреки усилията на лекарите обаче детето умира тази сутрин.

Директорът на здравната инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова заяви, че не са установени пропуски по клиничните пътеки и в дейността на медиците, предаде БТА. Въпреки това тя е разпоредила проверка по случая.

По предварителни данни от извършената аутопсия се касае за генерализирана инфекция (вероятно вирусна), с дистрофични промени в тъканите на храносмилателната система, белия дроб, лимфните възли и др.

Окончателната причина за смъртта обаче ще стане ясна след приключване на хистологичните изследвания. Резултатите се очакват през следващата седмица.

Предвид факта, че детето е отглеждано в семеен център, са разпоредени мерки за засилен противоепидемичен режим и наблюдение на децата и персонала, от които е взет за изследване носогърлен секрет.

През януари момиченце на годинка и половина почина в Дома за социални грижи във Видин. Прокуратурата образува досъдебно производство, тъй като причината за смъртта на малката Никол е задушаване, причинено от травма.

В средата на март стана ясно, че комисия от Агенцията за закрила на детето е извършила проверката и е установила, че да става въпрос за небрежност от страна на персонала.

"Проверката е установила небрежно отношение на персонала, довело до смъртта на детето", каза пред БНР Анна Целова, главен инспектор в ДАЗД, участвала в проверката.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини