Администрацията актуализира избирателните списъци за местния вот

По препоръка на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" общините приканват българите, живеещи в чужбина, да декларират настоящия си адрес пред властите тук. Целта е местните администрации да отпишат от избирателните списъци сънародниците ни, които не пребивават постоянно в страната и нямат право да гласуват на предстоящите през октомври местни избори.

На тях право да гласуват имат само гражданите с постоянен и настоящ адрес в страната шест месеца преди изборите. Очаква се вотът да е на 25 октомври и в такъв случай срокът на т. нар. уседналост ще е 25 април.

Според закона за гражданската регистрация всеки е длъжен да декларира пред властите постоянния и настоящия адрес, дори и когато те съвпадат. Те се посочват и пред МВР при издаване на документи за самоличност. Въпреки това опитът на местните избори през 2011 г. показа, че от списъците неправомерно бяха извадени граждани с пълни избирателни права, а пък такива, които от години живеят зад граница, фигурираха в избирателните списъци.

В изпълнение на препоръката на ГРАО обаче някои от общините превишиха правомощията си. Столичните общини "Сердика" и "Изгрев" разпратиха писма с подписите на районните кметове с нареждане гражданите да се явят в 14-дневен срок и да се пререгистрират. Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е давало указания към общините да изпращат такива писма до български граждани, живеещи в чужбина, съобщиха от МРРБ.

Решението на район "Сердика" е взето еднолично и става дума за самоволно решение и превишени права от страна на администрацията на районното кметство, без това да е изисквано по някакъв начин от ГД ГРАО, се казва в съобщението.

Жители на район "Изгрев" получават от началото на март писма, подписани от районния кмет, в които ги информира за правото им на глас, че "…в случай че адресът Ви в чужбина не е актуален и към настоящия момент пребивавате на територията на Република България, с оглед осигуряване на възможност да упражните правото си на глас на предстоящите местни избори, Ви уведомяваме че е необходимо да се явите в районната администрация за попълване на адресна карта за смяна на настоящия адрес". В писмото подробно е описано и какви документи и платени такси са необходими, за да се направи смяна на настоящия адрес и промяната му с адрес в район "Изгрев".

Според ГРАО добра практика е общините да обявят публично на сайтовете си покана към български граждани, пребиваващи в чужбина да декларират настоящия си адрес.

"Как приканвам хората по интернет да си дадат настоящия адрес и да обменят лични данни", коментира кметът на столичния район "Сердика" Тодор Кръстев, цитиран от в. "Сега". "Изпратили сме писмата до 500 души според списъка на ГРАО за уточняване на адреса по местоживеене. Това се прави всяка година. Аз не виждам, освен писмено, как да изпълня искането на ГРАО. По метода "казал-рекъл" не мога да свърша това", заяви той. Според него в противен случай всеки можело да каже - не съм видял сайта, не съм длъжен даже да търси сметка за това защо не е уведомен лично и писмено.

От МРРБ уточняват, че гражданите не подлежат на глоба при отказ да декларират настоящия си адрес. Дължи се само такса за вписване на адреса, която за отделните общини е различна.



Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини