7 храни, които се борят с възпаленията и коремните мазнини

Плодове и зеленчуци 


Всички плодове и зеленчуци помагат в борбата с хроничните възпаления, благодарение на хранителното си съдържание и фибрите. Затова се уверете, че сте включили достатъчно количество в диетата си. Някои от пресните плодове и зеленчуци обаче са с по-висока стойност от други.

Най-полезни що се отнася до възпаленията са: ябълки, горски плодове, броколи, гъби, папая, ананас и спанак.

Зелен чай

Меката напитка е отлично средство за намаляване на обиколката на талията, както и за лечение на възпаленията. Флавоноидите в чая притежават естествени противовъзпалителни качества. А за веществото Епигалокатехин-3-галат е доказано, че намалява телесните мазнини.

Мононаситени мазнини

Тези полезни за сърцето мазнини увеличават нивото на здравословния HDL холестерол и намаляват възпаленията. Богати на мононаситени киселини са зехтина, бадемите и авокадото.

Омега-3 мастни киселини

Изследвания са доказали, че диета с висок процент Омега-3 мастни киселини и ниско съдържание на Омега-6 мастни киселини намалява възпаленията. Източници на Омега-3 мастни киселини са орехите, лененото семе, рибата и най-вече сьомгата.

Подправки 

Определени подправки като чесън, куркума, канела, джинджифил и люти чушки имат мощни противовъзпалителни свойства. Затова опитвайте се да ги включвате в менюто си, колкото се може по-често.

Вода

Да приемате достатъчно течности е изключително важно, защото те изхвърлят причиняващите възпаления токсини от тялото. Стремете са да приемате по около 2 литра вода на ден. Запомнете: добавяйте допълнителни 230 мл вода за всеки 30 минути упражнения.

 

Пълнозърнести храни

Богати на фибри, пълнозърнестите храни контролират реакцията на инсулина в тялото ви. Високото съдържание на витамин В спомага за намаляване нивата на предизвикващия възпаления хормон хомоцистеин.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини