В чест на 1 май БСП пак бори плоския данък

БСП ще направи пореден опит за отмяна на плоския данък и неговата замяна с прогресивна данъчна скала за доходите на физическите лица.

 Левицата представи пред журналисти в Народното събрание прогресивната скала, която символично БСП предлага в навечерието на Деня на труда - 1 май. Целта е по-справедливо разпределяне на данъчната тежест между физическите лица с различни доходи и намаляване на неравенствата, каза Янаки Стоилов. Въвеждането на прогресивен данък се съчетава и с предложение за семейно подоходно облагане, добави той.

 БСП предлага въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата. Над минималната заплата до 1000 лева данък ще бъде в размер на 10% за горницата. На практика това означава, че хората с доходи до 1000 лева ще заплащат 10% само за сумата, която надвишава размера на минималната работна заплата. 17% ще бъде данъкът за хората с доходи от 1000 до 2000 лева, 22% за тези между 2000 и 5000 лева, 25% за доходите от 5000 до 10 000 лева и 27% за лицата с доходи над 10 000 лева.

 Важно е да се отбележи, че съответният данък е само за горницата над определените в скалата стойности. Това означава, че при например при доход от 2500 ще трябва да заплатим 10% за доходът от размера на минималната заплата до 1000 лева, 17% за парите от 1000 до 2000 лева и 22% за средствата от 2000 до 2500 лева.

 Изчисленията на Румен Гечев и БСП показват, че на практика лицата с доходи до 1500 лева ще заплащат по-малък данък от този, който плащат в момента при действащата пропорционална скала. Над тази сума данъкът плавно расте, обясни Румен Гечев. Предложението на БСП е тази скала да се въведе от 2016 година, тъй като няма как да се правят данъчни изменения в средата на бюджетната година.

 Средният размер на данъка върху доходите на физическите лица в Европа е между 45-50%, а в Германия например е още по-висок, обясни Румен Гечев. Според него предлаганата за България от БСП скала е изключително балансирана и от нея ще има не само ефект върху чувството за по-голяма справедливост, но и чисто икономически ефект.

 Румен Гечев обясни, че благодарение на прогресивната скала в лицата със средни доходи ще останат няколко стотици лева свободни, които хората ще инвестират в стоки от първа необходимост. Това означава повишение на потреблението, растеж на икономиката и повече приходи от корпоративен данък за държавата, който фирмите производители на тези стоки от първа необходимост ще донесат заради повишеното потребление. Към това трябва да се добавят и по-високи приходи от ДДС, акцизи и други. Песимистичният вариант е приходите да са над 120-130 млн. лева повече сравнение със сегашния плосък данък.

 Няма развита държава в света, която да е станала такава без прогресивна скала за данъчно облагане, каза Румен Гечев и обяви, че с това предложение се въвежда нещо, което е широка практика в развития свят. По думите му не е проблем на данъчната система събираемостта на данъците, тъй като за това са отговорни други обществени системи и е въпрос на контрол.

 На въпрос как ще отговорят на основния политически аргумент, че именно правителството с водещото участие на БСП е отменило прогресивния данък и е въвело пропорционална скала Янаки Стоилов отвърна, че повечето от вносителите на това предложение днес не са били част от тогавашното управление и не са въвеждали плосък данък.

 "Тогава условията бяха различни. Има промяна и в курса на БСП като лява и национална партия. Мисля, че промяната във времето и условията и отчасти в разбиранията са достатъчно силен аргумент. Очакваме това предложение отново да събере широка подкрепа в парламента. Когато го направихме преди няколко месеца, без да са водени специални консултации, редица парламентарни групи го подкрепиха. Надяваме се това отново да бъде така", обобщи Янаки Стоилов.

Източник: http://presa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини