Сребро превръща бактерии в смъртоносни зомбита

Зомби апокалипсисът може да е нещо повече от история на ужасите за някои бактерии. Ново изследване сочи, че когато бъдат изложени на целящ да ги убие сребърен разтвор, някои микроби се превръщат в зомбита, унищожавайки живите си събратя дори след смъртта си. Резултатите могат да обяснят антибактериалните свойства на среброто и могат да подобрят представянето на медицинските продукти които ни предпазват от вредните патогени.

Употребата на среброто в медицината датира от хиляди години. Учените отдавна знаят, че металът е мощен антибактериален агент. Сребърните йони вършват работата си като пробиват дупки в мембраните на бактериите и предизвикват хаос веднъж след като проникнат в клетките. Свързват се с важни компоненти като ДНК, пречейки на бактериите да изпълняват дори основните си функции.

Но зомби ефектът досега е бил непознат. За да разкрият този зловещ механизъм, учените първо убили няколко представтели на вида бактерии Pseudomonas aeruginosa използвайк за целта сребърен нитрат. Внимателно отстранили мъртвите бактерии от сребърния разтвор. Когато осигурили достъп на живите бактерии до мъртвите им събратя, учените станали свидетели на микроскопично клане: 99,99% от живите бактерии срещнали гибелта си.

Чрез електронна микроскопия, учените наблюдавали мъртвите бактерии и открили каква е причината за вакханалята. Резервоари със сребърни наночастици са се формирали в телата на бактериите, което означава че те действат като сюнгери, пропивайки се със сребро докато умират. "Съхраненото сребро може да се процеди в околната среда, особено когато тази околна среда съдържа и други сюнгери", казва химикът Дейвид Авнир от Университета в Йерусалим. "В нашия случай другите сюнгери бяха живи бактерии", добавя той. 

Учените искали да изследват силата на разтвора, който извлекли от зомби бактериите. Когато започнали работа с ниски концентрации на сребърен нитрат остатъчния разтвор не бил достатъчно силен, за да избие втората група бактерии. Това сочи, че бактериите всъщност извличат среброто от разтвора. Когато увеличили концентрацията на сребърния нитрат, разтвора придобил смъртоносна сила и при двете групи бактерии, вероятно защото първата група бактерии не успяла да извлече цялото количество сребро.

"Това е важен аспект на среброто, за който никой досега не е говорил", казва молекулярния биолог Саймън Силвър от Университета на Илинойс, който не е участвал в изследаването.

Откритието може да доведе до повишена способност за контрол върху продължителността на базираните на сребро терапии. Лекарите и болниците вече разчитат на множество посреберени продукти от превръзки до катетри, за да спрат размножаването на бактериите. Металът обикновено се използва при тежки рани, прилагането му върху дръжките за врати може да намали броя на бактериите. Потребителите вече могат да си купят продукти като чорапи с посребрени нишки и перални които дезинфекцират дрехите със сребро.

Разбирането на зомби ефекта, може да доведе до създаването на по-добри продукти. Инженерите могат да направят продуктите така, че да запазват мъртвите бактерии, като по този начин се усилват антимикробните им свойства.

Излиза, че зомбитата може и да не са чак толкова лоши в крайна сметка.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини