Полтъргайст? Проекция на нездрава психика!

В Русия са провели експерименти с полтъргайсти, който изяснил, че „палавият дух“ се събужда под влиянието на слънчевата активност.

Един от последните случаи на полтъргайст е от Нижни Новгород. В дома на обикновено семейство започнали да се случват необичайни явления – някой периодично затварял вентила на газта, хвърлял будилника под дивана и разхвърлял карфици из къщата.

Експертите от научноизследователското обединение „Космопоиск“ поставили видеокамери в дома и започнали постоянно наблюдение.

Силата на биополето

Терминът „полтъргайст“ (в превод от немски „шумен дух“) е въведен от лекаря Бертолт Герстман от Дортмунд. В дома му се случвали всякакви аномалии – местели се шкафове, летели книги, чупели се чинии… През 1713 г. Герстман написал подробен отчет „Точна и правдива представа на призраците и полтъргайстите в Дортмунд“, като по този начин станал първият, научно фиксирал феномена.

Чак през ХХ век психофизиолозите издигнали хипотеза – вероятно не става дума за духове, а за самата психика на човека, около когото се творят такива лудории. Ами ако психиката е нездрава и преживява болезнени трансформации и е способна да „проектира“ своите състояния върху околната среда?

Така разсъждавал и професор Андрей Ли, доктор на медицинските и кандидат на техническите науки, в средата на 90-те години, който създал „бърза помощ при полтъргайсти“ в Москва. За годините на работата на тази служба специалистите направили класификация на феномена (полтъргайстът бива „звуков“, „огнен“, двигателен“ и „воден“).

Там били приети и проверени стотици сигнали на граждани. Повечето се оказали фалшиви – това били или фантазии на хора, или банални вицове, или случаи, които могат да се обяснят с естествени причини. Както например в една кооперация, където посудата в шкафовете подскачала, а от рафтовете падали разни неща. Изяснило се, че предметите се движели от незабележими колебания на стените близо до арката в жилището, където постоянно духал вятър.

Но няколко пъти за годините работа на „бързата помощ“ експертите вдигали рамене – обяснение нямало. Така в Коломна пред очите им полтъргайст подпалил къща. И ако едното огнище било открито в дивана, то другото се оказало в бетонната (!) стена, където нямало никакви кабели и електричество.

Андрей Ли смята, че феноменът „шумен дух“ е неотделим от неговия „носител“ (изследователите наричат такъв човек „фокално лице“): без сам да знае, със силата на своето биополе той е способен да въздейства на предметите, да ги движи и да предизвиква пожари.

Такава е специфичната активност на неговия мозък, така се проявява потиснатата вътре (да речем поради семейни проблеми) отрицателна енергия. Екипът на Андрей Ли дори разработил методика как да трансформира „огнения“ полтъргайст в по-безопасния „двигателен“.

В момента московската „служба за бърза помощ при полтъргайсти“ не работи. „Зает съм с други научни проекти – признава Ли. – А и проблемите в страната са много, не ми е до полтъргайсти.“

Той е слънчев!

Ето че обаче научноизследователското обединение „Космопоиск“ не е загубило интерес към феномена и дори е създало специален отдел по неговото изучаване.

„За последните 5 години сме фиксирали около 50 полтъргайста на територията на Русия и бившия съветски лагер – казва Никита Томин, ръководител на отдела. – 28 пъти експертите са се отзовавали на места на аномални събития, а в 7 случая са фиксирали феномена в активна фаза. Средната продължителност на типичен полтъргайст (когато са известни датите на неговото възникване и приключване) е 17 дни.“

През есента на 2014 година „Космопоиск“ изучавал „огнен“ полтъргайст в Раменски район на Московска област. Изгорели две вили. Техните собственици вече били потушавали спонтанни палежи и дори поръсили местата със светена вода. Често по нощите от тавана се носели тежки стъпки, думкане на бидони и тракане на консерви. Но във вилите нямала никого освен стопаните, в което те били сигурни.

На 18 октомври от поредния мистичен пожар постройките изгорели окончателно. След пожара собствениците се опитали да построят едната вила отново, но в първия ден един от работниците счупил ребро и останалите тутакси обявили мястото за проклето.

„Изследвахме пепелището с апаратура – микрофон, пирометър, топловизьор (последните два са уреди за дистанционно измерване на температурата) – разказва Вадим Чернобров, координатор на „Космопоиск“. – Изглежда, под земята там има тектонски разлом. Съдържащите се в земната кора газове може да се повдигат към повърхността и да влияят на централната нервна система и психиката на човека. А с времето такова въздействие може да доведе до спонтанно повишение на температурата и огън близо до този човек.“

Любопитни случки изучавал и украинският отдел на „Космопоиск“. Повече от половин година неизвестна аномална стихия преследвала семейство от Житомир. С пристигането на тъщата в къщата започвали да се разнасят потропвания, падали тежки предмети. После започнали да възникват спонтанни пожари, така че се наложило да викат пожарната.

Но и след това полтъргайстът не оставил хората на мира – върху главата на семейството периодично, буквално отникъде, се изливала вода. Тук е логично да предположим, че причина за полтъргайста са станали сложните взаимоотношения между зетя и тъщата.

Сред други градове, където в последно време се проявявали „шумните духове“, са Киров, Иркутск, Перм… И навсякъде експертите отбелязвали високи показатели на електромагнитно поле. Това се съгласува с хипотезата, която издигат много изследователи – полтъргайстът се „храни“ от енергията на електромагнитно поле.

Например забелязано е, че полтъргайстът се „събужда“, когато се усилва геомагнитната активност. А тя на свой ред е свързана с геомагнитните бури, които възникват след мощни изригвания на Слънцето.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини