Талибаните убиха чужди посланици в Пакистан, целта им бил премиерът

Посланиците на Филипините и Норвегия в Пакистан са загинали при катастрофа с военен хеликоптер в долината Налтар в Гилгит-Балтистан в северната част на страната.

Загинали са и съпругите на посланиците на Малайзия и Индонезия. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от военния говорител Асим Баджва.

Двамата пилоти също са загинали, когато хеликоптерът на Пакистанската армия се разбил в училище в долината Налтар. Има и ранени. Пострадали са посланиците на Полша и Холандия.

Според информация от медии двамата пилоти са идентифицирани като майор Алтамаш и майор Файсал.

По информация на АФП най-малко четирима души са загинали, включително двама пилоти и двама или трима чужденци. Армията предупреждава, че броят на жертвите може да се увеличи. 13 души са оцелели, като имат наранявания с различна степен, съобщава в Туитър говорителят на Пакистанската армия.

Разбилият се хеликоптер е един от трите, които превозват делегация от чуждестранни дипломати и техните помощници в района на Гилгит-Балтистан, който е част от спорния Кашмирски район.

На борда на хеликоптера са се намирали 11 чужденци и шестима пакистанци. Хеликоптерът Ми-17 е направил аварийно кацане.

Все още не е ясно какво е причинило катастрофата. Според местни медии загиналите са най-малко шестима.

Имаше опасения, че на борда на разбилия се хеликоптер е бил и посланикът на Ливан, но впоследствие посолството опроверга тази информация, информира "Дейли стар".

Пакистанските талибани поеха отговорност за свалянето на хеликоптера и заявиха, че целта им е бил министър-председателят. Премиерът Наваз Шариф обаче пътувал с отделен самолет, който след катастрофата бил пренасочен към Исламабад. Шариф се върнал там невредим.

Хеликоптерът бе свален от зенитно-ракетен комплекс. Убити са пилоти и много чуждестранни посланици", се посочва в съобщение на урду на говорителя на талибаните, цитирано от АП.

Засега твърдението не може да бъде потвърдено, но районът, в който е свален хеликоптерът, не е известен като крепост на екстремистката групировка.

Другите два хеликоптера са кацнали безопасно. Третият е бил обхванат от огън, посочва още говорителят на армията.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини