Куманово – тезата за външнополитически заговор е абсурдна

Няма някакъв сложен заговор, няма някакъв външнополитически заговор - това е абсурд. Просто разпадът на държавността доведе до появата на подобни въоръжени елементи от Косово и Сърбия, които се занимават с полуреволюционна и полукриминална дейност, каза съпредседателят на „Патриотичен фронт" Красимир Каракачанов в интервю за BTV .
Хубавото в случая е, че сблъсъците не се разраснаха и албанските партии в Македония осъдиха насилието, каза той в коментар на събитията в Куманово.
По силата на Охридския договор от 2001 г. етническите албанци трябва да са представени във властта. Записите показват, че и тяхна политическа сила е имала определено отношение към корупционните схеми, отбеляза председателят на ВМРО.
Към момента централната власт в Скопие няма почти никаква власт в албанските територии, допълни Каракачанов.
Липсата на европейска перспектива застрашава териториалната цялост на Македония, отбеляза той и припомни коментарите на албански общественици, че ако македонското правителство не желае да направи промени, които да вкарат страната в ЕС, те сами ще отидат там. 
Красимир Каракачанов подчерта, че няма риск от бежанска вълна от западната ни съседка. По думите му около 100 хиляди македонци имат българско гражданство, но 20-25 хиляди от тях и сега са в България, като работят и учат у нас.
Според съпредседателя на „Патриотичен фронт", няма непосредствен риск за националната сигурност, но при покачване на напрежението в Македония, България може да понесе икономически загуби заради отдръпване на чуждестранни инвеститори от региона.
Оставките няма да усмирят хората, защото вече е късно. По този начин Каракачанов коментира оттеглянето на министрите на вътрешните работи и комуникациите и шефът на контраразузнаването в Македония.
По думите му още преди 20 дни премиерът Никола Груевски е трябвало да състави правителство с опозицията.
„Властта в Македония не само е преяла с власт, но е забравила да се съобразява не само със законите, но и с човешката етика", подчерта лидерът на ВМРО . Според него записаните телефонни разговори на водещи политици показват нещо невиждано в нормалния свят - дискутира се кой на колко ще бъде осъден и какво ще му се случва в затвора.
Каракачанов посочи, че 17 май е ключова дата, защото ще покаже колко мощна е опозицията. Очакванията му са за 30-40 хиляди нейни привърженици по улиците. Той посочи, че управляващите вероятно са в състояние да изкарат два пъти повече хора на контрапротест и да се стигне до сблъсъци.
Поради тази причина и позицията на МВнР и правителството за намиране на политическо решение на кризата е правилна, смята Каракачанов.


Източник: http://www.cross.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини