След 10 г. делото за срутената сграда на ”Алабин” буксува

Разследването за срутената сграда на ул. "Алабин" №39, при което загинаха две жени, трябва бързо да бъде довършено, а основание за прекратяването му няма.
Това става ясно от определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд (СГС), с което отменя постановление на наблюдаващия прокурор. В края на миналата година той е прекратил делото срещу обвиняемия Гоерги Кирчев - управител на фирмата собственик на сградата - "Хрисома" ООД, съобщава "Правен свят". 

Вече девета година делото не може да стигне до съд, след като сградата на "Алабин" се срути на 19 септември 2006 г. и затрупа в автомобил 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. 

След като веднъж съдът отмени постановление на прокуратурата за прекратяване на делото, преди 3 години като обвиняеми бяха привлечени Кирчев и Петър Петров -технически ръководител на ремонта на сградата, обявена за паметник на културата.

Прокурорът е прекратил делото срещу Кирчев, защото от събраните доказателства не се установявало да е извършил нищо, с което да е причинил смъртта на двете жени, едната от които малка на малко дете. Причината била лошото състояние на сградата.

Според съда обаче няколко експертизи категорично доказват връзката между възложените от Кирчев строително-ремонтни дейности и срутването на сградата. 
Експертите са заключили, че срутването е настъпило заради отстраняване на мазилки, демонтаж на дървено дюшеме и дограми, каси на врати или на същите дейности, но и заедно с премахване на вътрешни преградни стени. 

По делото бяха събрани данни, че Кирчев лично е разпореждал на работниците какво да правят. Един от тях - Николай Александров първоначално заяви при разпит, че са получили нареждане от него да изкъртят носещите колони, но после се отрече от показанията си. 

Съдията изрично посочва, че разследващите не са проявили необходимата активност за проверка на показанията на Александров. 

В определението на съда се казва още, че прокурорът трябва да упражни правомощията си и да вземе предвид указанията и на предходни съдебни състави относно правната оценка на поведението на Георги Кирчев по възлагане без необходимото строително разрешение, без становище на инженер-конструктор и без разрешение от НИПК. 

Междувременно другият обвиняем - Петър Петров, се е възползвал от правото си да поиска делото му да бъде разгледано от съда, ако от привличането му като обвиняем са изминали повече от 2 г. Съдът още не се е произнесъл. 

Съдът подчертава и пасивността при разследването за установяване състоянието на сградата, непосредствено преди срутването ѝ.

Според магистратите не е проявена активност и по въпроса за отговорността на тогавашния зам.-кмет на Столичната община Цветан Цветанов, издал заповедта за премахване на остатъците от конструкцията на сградата, както и кои лица са допуснали да не бъде запазено местопроизшествието до извършването на всички необходими за разследването процесуални действия. 

След рухването на сградата в каросерията на камион, паркиран пред нея, бе открита метална релса, наподобяваща носещите стоманени релси на сградата. Още на следващия ден след инцидента обаче Цветанов издава заповед теренът да бъде разчистен.

Съдът смята, че тези въпроси биха могли да бъдат изяснявани в отделно производство.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини