Създадоха миниатюрен оригами робот (видео)

Робот оригами, разработен от учените, бе най-голямата атракция на конференцията на Обществото по роботика и автоматика. Екипът изобретатели включва експерти по компютърни науки и изкуствен интелект от отдела по информатика към Техническия университет в Германия. Миниатюрният робот се саморазгръща, разхожда се и плува.

Появило се видео на изобретението показва, роботчето, което се движи по определена траектория, разхожда се върху човешка кожа, премества предмети, плува /формата му наподобява лодка и това му помага да се носи по водата/, носи товар от 0,6 г, изкачва наклон и копае. Клипът показва и как изработения от стиропор робот се разтваря в ацетон.

Роботът разполага с магнит и ПВЦ сандвич между лазерно изрязани слоеве от стиропор или хартия. Разгръща се когато бъде нагрят, ПВЦ материалът се свива и местата на разрезите в структурните слоеве се сгъват. Роботът се разгъва за няколко секунди. Скрити най-отдолу се намират 4 електромагнитни бубини, които се включват и изключват и позволяват на робота да се движи в посоката зададена от формата му.

Когато бъде поставен в ацетон роботът се разгражда напълно, освен магнита.

В бъдеще могат да бъдат поставени саморазгъващи се сензори в тялото на робота и да позволят извършването на автономни операции, дори такива в човешкото тяло. Авторите на проекта заявяват, че автономните роботи плод на 4D принтираща техника ще имат достъп до труднодостъпни места, в ключително в живи организми.

За това в бъдеще роботчето може да бъде направено дори по-малко и да се ползва като медицинско приспособление, работещо под кожата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини