НАСА ще тества най-големия парашут, предназначен за кацане на Марс

НАСА ще тества най-големия парашут, предназначен за спускане на пилотирани космически апарати на Марс, предаде БТА.

 Парашутът ще бъде прикрепен към капсула, наречена Летящата чиния заради формата си. Изпитанията започват в 17,30 ч. по Гринуич.

 Тъй като марсианската атмосфера не е плътна, парашутът, предназначен да забави падането на тежък космически апарат, трябва да е особено здрав.

НАСА тества технологията от 1976 г., когато с мисията "Викинг" на Марс бяха изпратени два робота.

 Заради целта до Червената планета да стигнат хора до 2030 г., американската космическа агенция разработва парашути от ново поколение, с по-авангардни технологии, които ще позволят меко кацане на по-големи апарати. 

 "Искаме да видим дали парашутът ще се разтвори и ще забави тестовия апарат в свръхзвуков полет" - обясниха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

 Тестовият апарат ще е малко по-тежък от три тона, т.е. два пъти повече от апаратите, които НАСА сега може да спуска на Марс. Парашутът Low-Density Supersonic Decelerator e с диаметър 30 м. Целта е той да забави скоростта на апарата от Мах 2 до подзвукова. За теста НАСА ще издигне "летящата чиния" и парашута на височина 37 км над Тихия океан с гигантски балон. Той ще освободи летящата чиния, която ще се издигне с двигатели до височина 55 км. Тогава ще достигне свръхзвукова скорост. Когато парашутът се отвори, летящата чиния ще се движи 2,35 пъти по-бързо от скоростта на звука. С негова помощ тя трябва да кацне в Тихия океан.

 Изпитанията се правят на много голяма височина, защото условията там са подобни на високата марсианска атмосфера. 

 През 2014 г. бяха направени изпитания на различен парашут с подобно предназначение. Те обаче не бяха успешни, защото парашутът не се наду, както беше предвидено, и се скъса. Още един тест е предвиден за 2016 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини