Големият адронен колайдер заработи отново в търсене на нова физика

Голeмият адронен колайдер стартира отново след 2-годишна пауза. Учените очакват с нетърпение да се появят първите резултати и да проправят пътя към нова ера във физиката.

В сряда огромното съоръжение сблъска лъчи с протони при много по-голяма енергия отколкота досега - 13 трилиона волта.

Огромни детектори вече записват сблъскванията опитвайки се да уловят информация необходима за идентифицирането на нови екзотични частици и субатомни останки.

Изпълнителният директор на ЦЕРН Ролф Хауер предупреди да не се очакват бързи резултати и призова за търпение, добавяйки, че ставаме свидетели на фантастичен момент.

Професорът по физика на частиците Дан Тови казва, че през следващите няколко месеца броя на колизиите, ще се увеличи значително, така че до средата на лятото вече ще има достатъчно информация, която ще даде старта на търсенето на нова физика отвъд Стандартния модел.

Ранните открития може да включват невиждани досега при Стандартния модел частици , които са част от схема известна като суперсиметрия.

Една от първите суперсиметрични частици, които могат да бъдат засечени е глуино. Друго знатно допълнение към зоопарка на градивните блокове на вселената може да е частицата отговорна за тъмната материя, която съставлява 27% от Вселената.

Тъй като се очаква тъмната материя да е невидима в субатомен и астрономически мащаб, физиците ще трябва да търсят непреки доказателства за наличието и. Един от ключовите знаци, за това, че е била прозведена тъмна материя е очевидния дисбаланс в кинетичната енергия преди и след сблъсъка на частици известен като "липсваща напречна енергия."

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини