Тест показва с точност до 80% дали ще умрете в следващите 5 години

Това може и да е последното нещо, което хората на средна възраст искат да знаят, но учените са разработили тест, който с точност предсказва шанса да умрете в следващите 5 години.

Хората на възраст между 40 и 70 могат да отговорят на няколко прости въпроса, касаещи здравето им и да разберат шанса си да доживеят до 2020.

Учените твърдят, че физически прегледи дори не са необходими, за точното определяне на риска. Акуратността на теста е оценена на 80%.

За създаването му професор Ингелсон и доктор Андреа Гана от Института Karolinska в Швеция, са анализирали данни събрани между 2006 и 2010 от почти половин милион британци на възраст между 40 и 70 год.

След това определили кои фактори свързани със здравето и начина на живот са най-дорбрите индикатори за скорошна смърт.

Изненадващо открили, че субективната информация за здравословното състояние предоставяна от самите участиници се оказала по-надежден показател отколкото биологичните измервания като пулс и кръвно налагане. Темпото на ходене, определено като пъргаво, бавно или равномерно се оказва че е по-здраво свръзано с риска от смърт и при жените, и при мъжете, отколкото пушенето и други фактори.

Учените се надяват, че резултатие ще помогнат на хората в риск да променят начина си на живот преди да е прекалено късно.

Миналата година финландски учени установиха, че прост кръвен тест може да предскаже вероятността от ранна смърт в рамките на 5 години, като взема под внимание биомаркери водещи до рак, сърдечни заболявания и диабет. Те откриха, че могат да определят общо ниво на слабост, което увеличава риска от ранна смърт.

Това обаче е първият тест, който не се нуждае от каквато и да е биологична информация или инвазивни прегледи.

Някои експерти вече предупредиха, че теста може да предизвика паника сред хората.

Той може да бъде попълнен на www.ubble.co.uk

Eто и въпросите:

Взраст ?

Пол ?

Колко деца имате ?

Пушите ли ?

Колко често в миналото сте пушили ?

Как оценявате общото си здравословно състояние ?

Страдате ли от хронични заболявания или увреждания ?

Как бихте описали темпото си на ходене, бавно, равномерно или пъргаво ?

Страдали ли сте някога от тревожност, безспокойство или депресия ?

Някога поставяли ли са ви диагноза рак ?

Изпитвали ли сте през последните две години: сериозни заболявания, травми или насилие, сериозни заболавания, травми или насилие върху близки роднини, смърт на близки роднини, смърт на съпруг/съпруга, раздяла или развод, финансови проблеми ?

Нуждаели ли сте се от придружител, помощи или пропуски за инвалидност ?

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Со
    СОПАТА
    1 0
    07:34, 5 юни 2015
    Тоя тест е непълен.наши лекари в пловдив преди да ме прегледат ме питаха как си с апетита и секса.мисля,че са по точни от глупаците на запад.
  • 2
    Ми
    Мирката
    0 0
    14:24, 8 юни 2015
    Ехооо НЕТ,а ако обичате да изтриете от сайта си тази негативно зареждаща статия. Знам, че е с рекламна цел, но това не е причина да ни тормозите. На нас ни стига тормоза от правителството.
    И моля, не ми трийте пак мнението, то е в полза на всички нас.
    Благодаря.
Последни новини