Луните на Плутон се движат в абсолютен хаос, откри Хъбъл

Ако живеете на една от луните на Плутон ще ви е трудно да определите от коя посока ще изгрее слънцето всеки ден. Анализ на информация от Телескопа Хъбъл сочи, че две от луните на Плутон - Никта и Хидра се клатушкат непредвидимо.

"Хъбъл ни осигури нови избражения на Плутон и спътниците му, разкривайки ни космически танц с хаотичен ритъм", казва Джон Грансфелд от НАСА. Той добавя, че когато космическият кораб New Horizons прелети до Плутон през юли ще имаме възможност да разберем как изглеждат луните по-отблизо.

Движението на луните се колебае защото те са в гравитационно поле, което непрекъснато се променя. Тази промяна е предизвикана от въртенето един около друг на Плутон и Харон. Плутон и Харон са наричани двойна планета, защото споделят общ център на тежестта намиращ се в пространството между двете тела. Тяхното променливо гравитационно поле кара по-малките луни да се движат хаотично. Този ефект се подсилва от подобната на футболна топка форма, вместо сферича на луните. Учените вярват, че и другите две луни на Плутон Цербер и Стикс са в същата ситуация.

Установено е още, че три от луните на Плутон са заключени заедно в точно определен резонанс, което означава, че съществува и точно определно съотношение в орбиталните им цикли.

"Ако се намирате на Никта, ще видите как времето, за което Стикс обикаля около Плутон се равнява на 3 обиколки на Хидра", казва Дю Хамилтън от Университета в Мериленд.

Хъбъл разкрива още, че луната Цербер е тъмна като въглен, докато другите замръзнали спътници са светли като пясък. Досега се предполагаше, че прахът разпръскван от сблъсъците с метеорити покрива целите луни, придавайки им подобен, хомогенен вид. Това обаче прави цвета на Цербер изненадващ.

Космическият кораб New Horizons , който ще прелети до Плутон през юли може да даде отговор на въпроса за изглеждащата черна като асфалт луна, както и за други странности, открити от Хъбъл.

Вълненията в системата Плутон-Хирон ще помогнат на учените да разберат повече за поведението на планетарни обекти в орбита около двойни звезди.

"Сега разбираме, че хаоса, може да е типична характеристика за бинарните системи", казва Хамилтън. "Това може дори да има последици за живота на планетите, които се намират в такива системи".

Вярва се, че луните на Плутон са се формирали при сблъсък между планетата джудже и обект с подобен размер в ранните години на слънчевата система. Спътникът Харон е почти двойно по-малък от Плутон и е открит през 1978. Хъбъл откри Никта и Хидра през 2005, а Цербер и Стикс през 2011 и 2012 съответно. Тези малки луни са с размер едва десетина мили в диаметър и бяха открити при търсенето на опасни обекти, които биха представлявали проблем за кораба New Horizons.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини