Министър: Зърнопроизводителите ни са най-облагодетелствани от влизането в ЕС

    Зърнопроизводителите се развиха най-добре след влизането на България в ЕС. Те се ориентираха най-добре в пазара и ежегодно увеличавали засетите площи, в резултат на което в България остана много малко необработваема земя. Това заяви министърът на Земеделието Десислава Танева, която днес ритуално зажъна първите ракойки от новата реколта в село Странско община Димитровград. След като поработи със сърпа и собственоръчно върза един сноп класове, министър Танева подкара и новичък комбайн на земеделската кооперация- домакин от село Странско. „Виждам че реколтата е добра. Очакваният среден добив от декар е 415 килограм от декар ” каза Танева, която бе категорична, че въпросът с изхранването на България никога не е стоял на дневен ред. Всяка година повече от половината продукция отива за износ, но това не е навредило на вътрешния пазар, защото България произвежда много повече зърно,  отколкото потребява.

    Очакваните добиви за тази година са 4.5 милиона тона зърно от заседи близо 14 млн декара.  „Зърнопроизводителите не могат да се оплакват, надявам се да отчетат една добра година”, пробва да парира в зародиш евентуалните оплаквания министърката. Както винаги обаче такива имаше. „Изкупната цена на ечемика е 260 кг от дка. Толкова, чувам, ще се дава и пшеницата. Това обрича малките фермери на фалит, защото е много под себестойността на произведената продукция” обяви Петко Николов председател на ЗК Доверие от Странско, която днес бе министерски домакин. Според фермерите и тази година реколтата е много по слаба-вместо 530 кг от декар ечемик през миналата година, сега ще можело да се добие не повече от 350 кг, а пшеницата ще е максимум 400 кг/дка при 550 кг миналата година. Причината била, че валяло и то много, когато не трябва-при сеитбата, а когато трябвало през май- юни нямало и капка дъжд. Думите на Петко докараха одобрителни хъмкания от колеги фермери, които може би щяха да поемат щафетата с оплаквания, но Танева показа че не е вчерашна. „Винаги изкупната цена е малка в началото, но на есен нараства значително” учтиво но твърдо се намеси тя.  Дългогодишни фермери бяха достатъчно честни да признаят, че при правилно съхранение в силози, през октомври-ноември взимат по 450-500 лв за тон пшеница.  Малките производители обаче нямат такива възможности и сега ще са щастливи ако успеят да продадат урожая си за 300-350 лв на тон.

    Че в земеделието има файда и особено в зърнопроизводството, показва огромният наплив за финансиране по мярка 4.1 към ЕС. Подадените проекти  са на стойност 4 пъти повече от целия бюджет на европейската програма. „Няма да можем да финансираме всички. Разчитаме на зърнопроизводителите да помогнат за възраждане на другите сектори от селското стопанство-животновъдство, зеленчукопроизводство и др.” намекна Танева. Въпреки добрата реколта и свръхпроизводство, цената на хляба едва ли ще се понижи. Държавата само ще се старае да осигури „конкурентна среда за една справедлива цена на хляба” .

    След ритуалното зажънване на пшеницата министър Десислава Танева уважи поканата за участието в традиционния тракийски жетварски събор в Странско. В нейна чест 4 читалища в народни носии  пяха жътварски песни, а 5 попа в раса пяха хвалебствени псалми. На висотата на момента бяха и първите мъже на местната власт-кметът Иво Димов бе издокаран в класическо бригадирско синьо, а председателят на общинския съвет Стефан Димитров се облече в потури, навои и цървули и то при условие, че само преди 15 минути бе в костюм с вратовръзка за 100-я рожден ден на свой съгражданин.

    Г.Христов   

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини