Как Шерил Сандбърг казва всичко в очите на шефа си Марк Зукърбърг

За много хора не е лесно или дори разумно да кажат в очите на своя шеф, когато нещо в неговата работа не им харесва. Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг обаче е случила на шеф, който не само може да дава критика, но и да я търпи.

Преди няколко дни Сандбърг изнесе реч пред дипломиращите се студенти в университета по икономика и мениджмънт в Цингуа, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. Там тя разказа как е изградила отношенията си със Зукърбърг - с отвореност още от самото начало.

Още с пристигането си във Facebook през 2007 г. Сандбърг е попитала Зукърбърг дали той би й давал обратна връзка всяка седмица, включително и за всякакви проблеми, които вижда. Той не само харесал идеята, но поискал от Сандбърг и тя да направи същото за него.

"Първите няколко години се събирахме всеки петък следобед и си казвахме всичко. С течение на времето споделянето на честното ни мнение се превърна в част от отношенията помежду ни и сега го правим в реално време, вместо да чакаме до края на седмицата", разказва Сандбърг.

Тя допълва, че се възхищава на желанието на Зукърбърг да приема критика от служителите си и споделя, че знае колко трудно може да бъде да развиеш такава прозрачност в отношенията между шеф и служител.

Сандбърг споделя, че с постъпването си на работа във Facebook е призовала служителите да не използват PowerPoint презентации по време на срещите помежду си, за да не се създава впечатление, че те са формални и "сухи" и да стимулира реални разговори между хората. Две години по-късно напълно забранила използването на PowerPoint презентации, когато някой се среща с нея.

"Месец по-късно щях да говоря пред глобалния ни екип продажби. Тогава един човек ми каза, че хората са много разочаровани от забраната за презентации", разказва Сандбърг. Тя признава, че е била шокирана, тъй като е мислела, че скъсява дистанцията със служителите си, а е постигала обратното.

Случката й е показала колко е важна прозрачността в отношенията между шеф и служители. "Когато застанах пред екипа им казах следното: "Следващият път, когато чуете лоша идея, например да не правите презентации, кажете го. Дори и да мислите, че това е мое желание, кажете ми, че греша", споделя Сандбърг.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини