Организират отново профилактични прегледи за остеопороза в Димитровград

За поредна година в Димитровград ще бъдат организирани профилактични прегледи за остеопороза. Те ще се проведат на 16 ноември, понеделник на две места в Димитровград.

Във времето от 10:00 до 14:00 часа замерване на костната плътност ще се прави в КДК-Димитровград, намиращо се на бул."България". От 16:00 до 18:00 часа прегледи ще има в читалище "Христо Ботев", намиращо се в бившето кино "Химик".

Цената на прегледа е 10:00 лв. За да се вкючат желаещите трябва предварително записване на телефон - 0884 71 44 39. Инициативата е на асоциация "Жени без остеопороза".

Изследването става с помощта на апарат, замерващ костната плътност. Преди това данни за годините, ръста и преживени фрактури  на жените се попълват в електронна система. Тя отчита има ли риск към заболяването и дали то е вече развито.

Oстеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което води до намаляне на костната плътност и структурни изменения на костите. В резултат те стават податливи на чупливост и други изменения.

Заболяването засяга предимно жените на възраст над 45 години, но може да се появи по-рано или в резултат на различни болести - диабет, базедова болест, артрит и др.  

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини