Кънев обвърза тероризма със съдебната реформа

Засегнати пряко трябва да се чувстват не само всички парижани и всички французи, но и всички граждани на държавите-членки на ЕС, всички българи. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в коментар за терористичните атаки в Париж

Според Кънев на тази атака задължително трябва да има изключително силна обща европейска реакция и обща реакция на страните от НАТО. Естествено, за нас като гранична държава, общата защита на границите на ЕС е от особена важност, но очевидно е необходима и много по-силна система на обща вътрешна сигурност, смята тъмносиният политик. Според него затварянето на границите между държави-членки не може да реши нито един от проблемите, пред които сме изправени, но общата сигурност и общата координация на службите за сигурност е повече от задължителна.

За Кънев задачата "обща защита" трябва да е позицията на България и заради близостта ни до конфликтите в Украйна и Сирия. Ние и всички други държави от източния и югоизточния фланг на НАТО и ЕС трябва да бъдем инициатори на такава обща политика, смята един от лидерите на Реформаторския блок. Кънев обаче е категоричен, че "държава, която има много големи проблеми с една от основните европейски политики – политиката по правосъдието, трудно може да упражнява лидерство". Затова и спешно трябва да въведем конституционната и пълноценна съдебна реформа, добави Кънев. Той е убеден, че ако Реформаторският блок го няма от властовата конфигурация, ще има "спиране на реформите". Лидерът на ДСБ обаче подчерта, че резултатите от изборите са укрепили управляващото мнозинство, въпреки "гнилата комрпоматна клеветническа кампания" срещу Реформаторите в частност.

Записите "Янева - Ченалова"

Според Кънев гръмналият скандал със записите между двете съдийки, от които възникват крайно основателни съмнения за директна намеса на премиера Бойко Борисов в съдебната власт, е комрпомат, насочен към дестабилизация на правителството.

"Първо, в тези записи няма нищо, което да не знаем, освен може би изключително ниското културно ниво на език, което държат помежду си тези дами. Всичко друго са проблеми в съдебната система, които знаем и коментираме от години – политическо влияние, вътрешни нелегитимни връзки, разпъване на чадъри, изобщо компрометиране на процеса на разследване и правосъдие, особено когато става дума за корупция вътре в съдебната система. На това нещо нашият отговор не е да коментираме записите, а на първо място да засилим настояванията си за провеждане на реформата в правосъдието, да припомни, че преди излизането на тези записи, ние внесохме в Конституционната комисия предложения за създаване на фигурата „независим зам.-главен прокурор”, една от основните функции на когото трябва да бъде разследване на корупция вътре в съдебната система. Т.е. ако ние бяхме чути по-рано с тази точка от нашата предизборна програма, в момента щеше да има оторизирано лице, чийто компетенции да бъдат именно тези компромати. Ние не смятаме, че трябва да бъдат разследвани записи, смятаме, че трябва да бъдат разследвани фактите, които знаехме и без да чуем записа."

Според тъмносиния политик в записите между Янева и Ченалова имало "неприкрит опит да бъдат сплашени хора, които утре трябва да гарантират гласуването на конституционната реформа". "Естествено и записването, и монтирането, е подбрано по такъв начин, че да послужи като стаена заплаха срещу продължаването на конституционната реформа. На това нещо нашият отговор, разбира се, е настояване за разширяване на обхвата на конституционната реформа, с предложенията, внесени между първо и второ четене и максимално ускоряване на процеса на конституционната и впоследствие на законодателната реформа в правосъдието", обясни Радан Кънев.

Кънев посочи и, че "вече шести месец ВСС отказва да предостави на министъра на правосъдието софтуерните кодове на софтуера за случайно разпределение".

 

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини