Борисов: Не съм ястреб, по-сдържано към Русия - преглед на печата

Позиция.

"24 Часа": Борисов: Не съм ястреб, по-сдържано към Русия
Бойко Борисов последва примера на световните лидери и посъветва да се промени тонът на българските политици към Русия.

"Аз не съм такъв ястреб. Трябва внимателно да си мерим думите. Виждате, че и на срещата на Г-20 най-големите лидери в света се държат доста сдържано с Русия." Това заяви българският премиер във Варна на въпрос дали подкрепя изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България.

Така Бойко Борисов деликатно се разграничи от твърдата антируска позиция на държавния ни глава.

Дни преди Париж да бъде окървавен, Росен Плевнелиев даде интервю пред британския вестник "Индипендънт", което обаче бе публикувано часове след атентатите във Франция.

Преговори.

"Монитор": ГЕРБ и РБ на преговори за стабилно управление
ГЕРБ и РБ започват преговори за стабилно управление както на местно, така и на централно ниво. Новината бе съобщена от премиера Бойко Борисов. Първата стъпка беше направена вчера във Варна, където министър-председателя бе на посещение. Предстоят разговори за постигането на стабилно управление, както във Варна, така и в държавата, заяви Борисов.

Той и председателят на ДСБ Радан Кънев се оттеглиха да чертаят обща програма за управление в една от залите до новата клетка на сметището в село Въглен, където Борисов откри ново депо за боклук. На срещата присъства и кметът на Варна Иван Портних, а Кънев беше придружен от трима общински съветници от „Реформатори и патриоти" - Ивайло Митковски, Светлан Златев и Григор Григоров. Искам и да изразя надеждата си, че на днешния ден ние ще положим основите на едно също така дългосрочно дясно управление на Варна, което след години да отчита много по-добри резултати от тези на предишните управления не скри мераците си Кънев.

Междувременно вчера в Столичния общински съвет реформаторите се разсърдиха на ГЕРБ заради председателските места на 13-те комисии. Въпреки че от РБ имат само 11 човека в СОС, те получиха 10 зам.-шефски места в комисиите, но и това се оказа малко за тях. Те поискаха поне две комисии - транспортната и здравната. Според тях постовете им се полагат, защото така щяло се отрази вотът на избирателите, въпреки че ГЕРБ спечели почти три пъти повече кресла- 30. Нещо повече разпределението в комисиите е било обсъдено два пъти - предварително с представители на всички партии и на председателски съвет. На преговорите, обаче реформаторите не поискали нито едно място, а от ГЕРБ заявили, че ще поемат еднолично отговорността за управлението на София, макар и без пълно мнозинство.

След изтеклите записи.

"Сега": Само Янева и Ченалова ще дадат обяснения пред ВСС
Премиерът Бойко Борисов няма да бъде изслушан в Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Вчера поканата му за разговор беше отложена. Вместо него да дадат обяснения бяха поканени подслушваните съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, съобщи "Правен свят". Това ще стане на извънредно заседание в сряда и след това комисията ще преценява дали да вика премиера. Така той вероятно ще избегне дори формална проверка за оказван натиск върху главния прокурор.

Поводът за изслушването е скандалът с изтеклите записи с разговори на Янева и Ченалова, които навяват съмнения за търговия с влияние и зависимости по върховете на съдебната и изпълнителната власт. В изтеклите досега записи бяха споменати имената на Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на Върховния административен съд Георги Колев, членовете на ВСС Ясен Тодоров, Димитър Узунов и Милка Итова. Янева съобщава в разговорите с Ченалова, че Борисов настоявал главният прокурор да я "опраска", докато Цацаров я уверил, че щял да завоалира нарушенията й. Вчера Тодоров и Узунов, членове на етичната комисия, си направиха отвод от проверката.

Избор.

"Дума": Борис Велчев оглави Конституционния съд
Борис Велчев бе избран за председател на Конституционния съд (КС). 8 съдии подкрепиха Велчев, а конкурентът му за поста Румен Ненков получи 4 гласа. Гласуването за новия шеф на КС бе тайно. Бившият главен прокурор ще ръководи съда през следващите 3 години.

Председателят на КС има най-вече представителни и административни функции. Най-същественото му правомощие е, че разпределя делата и отговаря за бюджета. Той ръководи заседанията, назначава служителите и се грижи за обнародването на актовете на съда. Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът се обновява през три години от всяка квота.

Миналата седмица в КС влязоха четирима нови съдии - Филип Димитров, Мариана Карагьозова-Финкова, Таня Райковска и Константин Пенчев, които положиха клетва. Те заеха местата на Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев.

Лотария.

"Труд": Тръгна лотария с касови бележки - НАП раздава смартфони, телевизори и лек автомобил
Дългогодишната идея на НАП да разиграе лотария с касови бележки вече е факт. Всеки гражданин над 14 години може да регистрира неограничен брой бележки на електронната страница kasovbon.bg., съобщи говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров. Няма значение каква е стойността на покупката, а също и дали става въпрос за стока или услуга.

Лотарията ще продължи до 12 декември 2016 г. като дотогава ще бъдат раздадени 52 смартфона, 12 смарт телевизора, а голямата награда ще бъде лека кола. Всяка седмица един от участниците ще получи мобилен телефон, а първият печеливш ще бъде изтеглен на 20 декември т.г. в сутрешния блок на БНТ. В последната неделя на всеки месец пък ще бъде даван по един телевизор. Автомобилът ще бъде разигран през декември догодина, като марката и стойността му не беше съобщена

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини