Увеличиха основната заплата на Иво Димов и 10 кметове на села в Общината

    Размерът на основната месечна заплата на кмета на Общината Иво Димов и кметове на 10 малки населени места в димитровградско бе увеличен с решение на местния парламент днес. 2 000 лв. става възнаграждението на Иво Димов. Заплатата на кмета на Добрич Марин Маринов бе определена на 885 лв.

    Останалите кметове - на Върбица, Долно Белево, Бодрово, Голямо Асеново, Воден, Бряст, Здравец, Длъгнево и Малко Асеново ще вземат между 600 и 700 лв. Причината за увеличението е промяната в закона. Досега в тези села бяха назначавани наместници, а на последните избори длъжностите им са избираеми, бяха част от мотивите.

    Докладната бе подкрепена от 31 общинари, един гласува "въздържал се". Преди това вносителят Иво Димов се мотивира защо се налага това увеличение. Поясни, че държи мотивите му да бъдат отразени в общественото пространство.

    "Държа да заявя и се надявам да съм правилно разбран - не става дума за това, кметът да иска по-висока заплата. Това възнаграждение, което предлагам е свързано с възнаграждението на общинска администрация. За да бъдат увеличени заплатите на работещите в администрацията, трябва да се започне от ръководния състав на Общината. Иначе се получава един огромен дисбаланс. За мен е важно общинска аднимистрация да получава адекватно възнаграждение, защото натовареността е сериозна и хората трябва да бъдат мотивирани", коментира Димов. Допълни, че от 2008 г. заплатата на кмета не е променяна и е 1590 лв.

    По време на дебатите по точката Стефан Венков от "Да за Димитровград" предложи увеличение на основните възнаграждения и на кметовете на Меричлери, Крепост, Горски извор, Ябълково, Радиево с мотив, че това са големи села. Венков не спомена конкретна цифра в предложението.

    Димов поясни, че в предния мандат са били увеличени възнагражденията на кметовете на тези населени места с 200 лв. и те са съобразени с методиката, закона и според броя на населението там.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини