Иво Димов: Не може до безкрай да дофинансираме работните заплати в детските градини!

Нямам нищо против работещите в детските градини в Общината да стачкуват, работата на синдикатите е да защитават техния интерес, но категорично заявявам, че това което искат няма как да стане. Това заяви кметът Иво Димов пред Дарик радио по повод недоволството от възнагражденията в тукашните детски градини. Градоначалникът коментира вчерашната среща със представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа" по повод исканото увеличение на заплатите, заложено на национално ниво.

Заяви, че синдикатите искат с още 5% Общината да дофинансира фонд "Работна заплата", като тогава сумата ще набъбне до близо 800 000 лв. В момента Общината дава допълнително за заплати в образованието над 780 000 лв.

Това е един огромен финансов ресурс, който може да бъде вложен някъде другаде, каза Димов. Според него, не може до безкрай да се "разтяга" дофинансирането от Общината, защото има норми. Градоначалникът припомни, че средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в местните градини е 775 лв., а на непедагогическия -  550 лв., което е над средните за страната.

Според него, проблема възникнал след от неправилно тиражираната информация в края на 2015 г., че всички работещи в образованието ще получат по 70 лв. увеличение. Част от заетите получили реално това увеличение, но за старши учител, старши възпитател, главен учител, главен възпитател увеличението е от порядъка между 15 и 25 лв.

Резерви ще се търсят и сред работещите, на които им предстои пенсиониране. В Общината това са 25 човека, заяви кметът. Законът предвижда служителите, които имат навършени пенсионна възраст - 60 години и 10 месеца в сферата на образованието да се пенсионират, припомни той. Допълни, че заплатите могат да бъдат корегирани и с въвеждането на делегирани бюджети и в градините.

В Колективният трудов договор на местно ниво заетите в градините имат  куп привилегии- примерно безплатна храна на педагогическия персонал, което годишно коства на общинския бюджет около 180 000 лв., по 250 лв. за работна облекло, пътни разноски от отдалечените квартали до централната част и др., посочи още кметът.

Темата за допълнителните средства, които Общината отделя допълнително за фонд "Работна заплата" в детските градини Димов повдигна при обсъждане на проекта на бюджет 2016 в средата на декември месец. Тогава стана ясно, че сумата расте периодично всяка година.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини