Оставиха в ареста обвинен в дилърство на дизайнерска дрога

43-годишният Атанас Вишанов от Димитровград остава в ареста с постоянна мярка “задържане под стража” за държане и разпространение на дизайнерска дрога. Това реши днес Хасковският окръжен съд.

Вишанов е бил задържан на 26 февруари, а в него и в жилището на ул. “Емилиян Станев” в Димитроград били открити около 8 килограма от веществото на прах, част от което било приготвено за изпращане на клиенти в страната. Дизайнерската дрога се разпространявала чрез интернет, а разработката е на ГДБОП, стана ясно днес в съдебната зала.

Атанас Вишанов работел за латвийски гражданин, който му изпращал суровината. В дома си той я смесвал с различни добавки – ароматни треви, китайски чай и други, за да увеличи материала, и ги изпращал на клиенти.

Прокурорът Розалин Трендафилов посочи, че е анализирано около половината от иззетото вещество – 4 .2 кг. Химическата експертиза показва, че съставът му е сходен с наркотичните вещества и техните аналози и има подобен ефект върху човека. Според държавното обвинение става дума за мащабна разпространителска мрежа в цялата страна. Атанас Вишанов е бил задържан от полицията на път към куриерска фирма с поредните пратки.

Според адвоката на Вишанов – Веско Георгиев, обаче тук изобщо не може да става дума за престъпление. По думите му установеното вещество не е в списъка със забранените наркотични вещества, нито е в списъка с техните аналози, също забранени. “То е подобно на аналозите, казва прокуратурата, но обвинението тълкува значението на думата “аналог”, посочи юристът. Той каза още, че в София на всеки ъгъл има магазини, в които се продава дизайнерска дрога. “Някой да се сети да вкара тези вещества в забранителния списък, и тогава можем да говорим за престъпление”, допълни адвокатът. Той обясни, че въпросното вещество присъства в списък на забранени за влагане в лекарствата химикали, но не и в този с наркотични вещества и техните аналози.

След съвещание обаче съдът прецени, че обвиняемият трябва да остане в ареста. Сред мотивите на магистратите бе и фактът, че в жилището на Вишанов е открита крупна сума пари.

Днешното решение може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини