600 казанджии от Хасково се готвят за протести на жълтите павета

600 собственици на казани от хасковски регион ще се влеят в редиците на протестиращите от цялата страна. Това стана ясни днес на подготвителната среща на браншовиците от областта.

Националния протест в столицата е на 30-и март. Собствениците на казани и лозари, както и клиенти на казанджиите се събират пред храм-паметника „Ал.Невски“, шествието им ще спре пред парламента.

На жълтите павета протестиращите ще изкажат за пореден път недоволството си от новия Закона за акцизите и данъчните складове. Влезлите в сила промени от началото на януари тази година им налагат ограничение - да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра, в противен случай обектите ще се водят като складове.

В края на декември, миналата година, след като промените в закона бяха гласувани, омбудсманът Мая Манолова подкрепи исканията за отмяната им на казанджиите и даде Закона за акцизите и данъчните складове на Конституционен съд.

На предстоящия протеста собствениците на ракиджийници ще настояват и за ускоряване на процедурата по произнасяне от съда.

Ако не бъдат чути, казанджии плашат с още протести, на които ще продължат да настояват за промени в условията за варене на ракия.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини