Общопрактикуващи лекари от Димитровград излезнаха на протест

    Общопрактикуващи лекари от Димитровград днес се включиха в националната стачка на колегите си от страната. Около 30 джипита от града и селата протестираха ефективно във времето от 11:00 до 14:00 часа, като не преглеждаха пациенти. Изключение правеха само спешните случаи, които бяха приемани в дежурен кабинет.

    На входните врати на кабинетите бяха разлепени исканията на медиците, оформени в няколко точки. По обяд в двора на болницата се събраха голяма част от недоволните лекари, които обясниха срещу както протестират. Недоволството бе подкрепено и от медици от доболничната помощ, както и тези от общинската болница в града.

    Не приемаме липсата на средства и лошите правила в здравеопазването като оправдание, настояваме за подобряване условията за работа, за намаление на опашките пред кабинетите, заявиха лекарите.

    Според тях, протеста не е заради заплати, а срещу хаоса в системата и недостатъчното пари за извънболнична помощ. Няма и диалог със Здравното министерство, казват още общопрактикуващите медици.

    "Превърнахме се в писарушки, възлагат си не непрекъснато нови административни изисквания, което ни отдалечава от конкретната ни лечебна дейност и така страдат пациентите", заяви д-р Дарин Шишманов.

    Колегите му повдигнаха темата и за недостатъчните направления, както и начина по който ги изчисляват от Здравната каса. Според тях, пациентите не им вярват, че на пациент се полага по-малко от едно направление на година. 

    Да подкрепи джипитата от Димитровград в двора на местната болница днес пристигна и шефът на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково  д-р Николай Николов. 

    Утре джипитата ще увеличат с час времето в което ще протестират, но ще останат на работните места в кабинетите си.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини