Съмнениe за зараза в две димитровградски ферми прибра животните

Съмнение за заразния нодуларен дерматит има за две говедовъдски ферми в Димитровградско. Все още информацията не е потвърдена от БАБХ, но според първите данни става въпрос за обекти в селата Черногорово и Воден, където са засечени клинични признаци на животни.

По данни на кмета на село Воден Богдан Кирев първите признаци на заразата са регистрирани преди три дни. Те са засечени в стадо от 25 крави.

От три дни всички животни в селото са затворени и няма да се пускат на паша до второ нареждане, потвърди кметът. Във Воден има още няколко малки говедовъдства с по 12-15 крави, има и няколко стопани с по едно животно.

Около фермата със съмнително болните животни няма друга в близост.

Съмнението за болестта се е появило при прегледите, които се извършват в пограничните райони от юни миналата година, след като в съседните  Турция и Гърцияи се появиха  огнища на заразния нодуларен дерматит.

Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека, но нанася сериозни икономически загуби и има летални последици за едрите преживни животни. Заболяването за тях е бич, защото се разпространява чрез ухапване от насекоми, но и също по механичен път-чрез докосване например.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини