Черно-бели рицари с впечатляващи дуели в Младежкия

    Рицари на черно-белите квадрати спретнаха запомнящи се дуели в Младежки център Хасково на зоналното отборно първенство по шахмат за деца от 5 до 7 клас и от 8-ми до 10-ти. Турнира в който участваха 6 отбора от Южна България е квалификация за държавното първенство в тези възрасти. Участваха тимове от Стара Загора, Крумовград, Момчилград, а хасковски регион бе представен от ОУ Пенчо Славейков Димитровград и ГПЧЕ "Асен Златаров" Хасково. Въпреки възрастта си, участниците демонстрираха забележителни знания и умения, различаващи се от обичайното вземане на фигури, похвали ги главният съдия на турнира Янко Панайотов.

    Някои от участниците имали и впечатляваща дебютна подготовка и теоретическа подкованост, задължителна за тези искащи да напреднат в усвояването на най-мъдрата игра. В резултат на което част от партиите предложиха шахматни зрелища, вместо само партии за статистиката.

    След оспорвана битка при малките на първо място се класираха димитровградчаните от ОУ "Пенчо Славейков". Във финален спринт те изпревариха отбора на Стара Загора, а на трето място остана тимът на Крумовград. При големите основното противопоставяне бе между хасковската Езикова и колегите им от гимназия „Ромен Ролан” от Стара Загора. Схватките там продължават и в момента.

    Регламентът предвижда всеки отбор да се представя на 4 дъски, като една от тях задължително трябва да е заета от девойка. Макар и подценявани, дамите донесоха немалко точки за отборите си и в някои случаи се оказаха косъмът, който накланяше везните на успеха, признаха съотборниците им от силния пол.

    Руди Филев

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини