"Mars Text" преминава през Интернет блокадата на Китай

Марс Текст" е съставен от неформални текстови символи. Той няма постоянни правила и е все още в процес на развитие. Asia Weekly дава няколко примера за този нов език, който е в употреба сред млади потребители на Интернет в Китай.

Например "886" означава „довиждане", "THX" - „благодаря", "3Q, 3Q, I Orz bird 4 u" може да бъде преведено като "благодаря, благодаря, аз ви се възхищавам".

Тези, които не разбират "Марс Текст" не могат да декодират електронна поща или текстови съобщения, изпращани между студенти в началното училище и прогимназията. Според Шаою, ученик от трети клас, предназначението на "Марс Текст" е да не се позволи на родителите и учителите да разберат за какво те си говорят.

Езиковедите се безпокоят, че "Марс Текст" може да окаже влияние върху чистотата на китайския език. Но от друга той дава надежда на китайските Интернет потребители за пробив на Интернет блокадата.

Китайската блокада на Интернет е една от най-цялостните. Материали за антикомунистически режими и други чувствителни теми са обикновено недостъпни или забранени. Но дописници заобикалят успешно блокадата като публикуват чувствителни статии с "Марс Текст". Така този нов онлайн език започва да се използва като оръжие за борба с блокадата.

Например журналистът Шяо Шу публикува статия, озаглавена "Интернет има сила и отразява мъката на медиите" ("The Internet Holds Power and Reflects the Sorrow of the Media") на известния китайски блог „North Wind". Чувствителният коментар е публикуван като "Марс Текст". Неговият нечетим код преминава през филтриращата система от ключови думи на Китай, след което читателите могат да обърнат статията в нормален текст.



Източник: epochtimes

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини