Великобритания разреши създаването на ембрион от човек и животно

Британското управление за оплождане и ембриология на човека даде разрешение за създаване на ембриони хибриди между човек и животно.

Едногодишен лиценз за провеждане на изследванията получават два научни центъра - Университетът в Нюкясъл и лондонският Кингс колидж.

В случай на успех получените от ембрионите стволови клетки ще станат експериментален материал за по-нататъшни изследвания в борбата с болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Това решение бе прието с облекчение от много британски учени, тъй като съвсем наскоро британското правителство обяви намерението си да забрани напълно подобни експерименти, но се отказа под натиска на научната общественост, припомня електронното издание НЮЗру.

Хибридните ембриони могат да бъдат създадени в две комбинации: животинска яйцеклетка, съдържаща генетична комбинация от човек и човешки ембрион, съдържащ генетична информация от животно.

Според законите учените, притежаващи лиценз на Националния комитет по изкуствено оплождане и ембриология на Великобритания, имат право да работят с човешки ембриони до 14 дни след неговото получаване.



Източник: novjivot

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини