В Лондон обвиниха Москва в шантаж и КГБ-изъм

Британските вестници продължават да следят скандала между Москва и Лондон по повод дейността на Британския съвет в Русия.

Вестник "Файненшъл таймс" нарича Съвета "културна пешка в политическа игра". Вестникът намира за необичайно рязък езикът, с който външният министър Дейвид Милибанд окачестви в британския парламент действията на Русия срещу регионалните представителства на Британския съвет на своя територия.
Милибанд определи поведението на Москва като "недостойно за една велика страна" и като "петно върху репутацията й".

Британският съвет реши да прекрати дейността на регионалните си офиси в Санкт Петербург и Екатеринбург, защото се притесни за съдбата на свои руски сътрудници, които бяха привикани на разпит в руските служби за сигурност. Разпитът е засягал законността на дейността на Британския съвет в Русия, подробности от личния живот на сътрудниците му и дори "състоянието на домашните им животни".

"Файненшъл таймс" описва историята на проблема със статута на Британския съвет, който започна да се усложнява още през 2004 г., когато противникът на Кремъл Борис Березовски намери убежище във Великобритания. Последното изостряне на двустранните отношения настъпи около делото за убийството на британска територия на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, припомня вестникът.

В. "Дейли телеграф" коментира, че за нация, която твърди, че иска по-добри отношения със Запада, правителството на Владимир Путин показва това по странен начин. Има твърде малко съмнение, че последните събития са опит да бъде накарано британското правителство да се откаже от опитите си да извоюва екстрадирането на наскоро избрания за руски депутат Андрей Луговой, който е основен заподозрян в убийството на Литвиненко, отбелязва вестникът.

Не е ясно как може да се поставя знак за равенство между работата на едно културно учреждение и убийството на руски дисидент в Лондон, но посланието на руския външен министър Сергей Лавров към посланика на Великобритания в Москва сър Тони Брентън беше, че ако Великобритания се откаже от опитите си да съди Луговой, тя ще може да възобнови културната си дейност в Русия без повече пречки. Подобен явен шантаж едва ли ще мине пред британското външно министерство, изтъква изданието.

"Всъщност двете страни са заинтересовани да поддържат добри двустранни отношения. През 2007 г. Великобритания беше най-големият инвеститор на руските пазари, а пък Лондон стана втори дом за новата класа милионери от Путинова Русия. Как ще оцелее руският елит, ако бъде прекъснат достъпът му до елитните лондонски магазини и заведения? Или ако децата им престанат да посещават елитните английски училища, където има опасност английският да стане втори език след руския?", пита "Дейли телеграф".

Вестник "Гардиън" пише, че в този конфликт Москва прилага "класическа тактика на КГБ". "Кумулативният ефект на подобен род кризи изостря отношението към Русия и в Европейския съюз.

Известно е колко сложно се постига единство в ЕС, обаче руските тайни служби постигат големи успехи в тази неизпълнима задача", коментира вестникът.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини