Кунева: заключването на iPhone е нечестно

Практиката на Apple да продава "заключени" айфони е нечестна. Това е становището на еврокомисаря по въпросите за правата на потребителите – Меглена Кунева. В официален отговор на запитване от член на Европейския парламент Кунева посочва, че потребите са свободни да свалят защитата на iPhone.
Обвързването на iPhone към конкретни мрежи нарушава директива за неравноправни договори, която цели да предотвратява дисбаланса между правата на потребителите, от една страна, и търговците, от друга, съобщи euractiv.com.
В същото време обаче Европейската комисия няма пълномощията да прилага тази директива за предотвратяване на практики, които създават подобен дисбаланс. Apple освен това не играе доминираща позиция на европейския пазар и не възпрепятства свободната конкуренция, което важи и за мобилните оператори, продаващи заключени към техните мрежи айфони.
Това на практика означава, че Apple и неговите партньори-оператори в Европа могат да продават заключени айфони, а потребителите да ги отключват – като и двете действия не подлежат на санкция.
В момента директивата се преразглежда и в нея могат да бъдат добавени нови норми.
Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини