Млечният път може да съдържа стотици светове

Скалисти планети, вероятно с подходящи условия за живот, може да са по-често срещани отколкото се смяташе досега в нашата галактика, установява изследване, цитирано от Ройтерс.
Нови доказателства предполагат, че над половината от подобните на Слънцето звезди в Млечния път може би имат подобни планетарни системи. Възможно е и да има стотици неоткрити светове в отдалечени части на нашата Слънчева система, смятат астрономи.

Бъдещи изследвания на такива светове ще променят радикално разбирането ни за това как се формират планетите, казват те. Нови открития за планетите бяха представени от Американската асоциация за напредък в науката в Бостън.

Майкъл Майерс, астроном в Аризонския университет, смята, че подобни на Земята планети вероятно са много често срещани около сходните със Слънцето звезди. "Наблюденията ни предполагат, че за между 20% и 60% от подобните на Слънцето звезди има доказателства за формиране на скалисти планети чрез процеси, различни от тези, по които смятаме, че се е образувала Земята", казва той.

Екипът на Майерс е използвал космически телескоп на НАСА, за да наблюдава група звезди с маса, подобна на слънчевата. Те открили дискове от космически прах около звездите в някои от най-младите проучвани групи.

Смята се, че прахът е страничен продукт от сблъсъци на скалисти формирования и сливането им в планети. Някои астрономи смятат, че може да има стотици малки скалисти тела в отдалечените част на нашата Слънчева система, а вероятно и куп замръзнали светове с размерите на Земята.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини