32 °C

България е силна в ИКТ, нанотехнологии и микроелектроника

ИКТ е сред областите на знание, в които България има най-голям потенциал. Сред останалите приоритетни области са генетика и медицина, биотехнологии, точно машиностроене, класическа и атомна енергетика, и нанотехнологии и микроелектроника. Това заяви Саша Безуханова, зам.-председател на Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на националната среща "Изграждане на модерно учебно съдържание в партньорство на образование и бизнес". Събитието беше организирано съвместно от Софийския университет (СУ) "Св. Климент Охридски" и КРИБ на 13 март 2008 г. в Аулата на Алма Матер.

Според изказване на Вивиан Рединг - Комисар за информационното общество и медиите от март, Европа ще изпита недостиг от висококвалифицирани специалисти до 2010 г. Еврокомисията е взела и решение за повишаване с 15% броя на завършващите в специалностите информатика, природни и инженерни науки. ЕК мобилизира жените, включително в сектор високи технологии. Европа е изправена пред хроничен недостиг на ИТ кадри.

Проф. Д.и.н. Иван Илчев, ректор на СУ, съобщи, че учебното заведение ще има университетски център за учене през целия живот. В него в рамките на 1-2 семестъра ще могат да се подготвят кадри за конкретна специалност. "Гарантирам, че това е само първата среща между академичните среди и бизнеса", категоричен беше Илчев. От есента Ректоратът преминава към създаване на специална лектория, в която ще се канят нехабилитирани изявени практици, които да водят лекции пред студентите и така да се подготвят младите хора за реалните пазарни изисквания. Лекторията ще има още една важна задача – да осигури кредити на студентите.

Доц. д-р Георги Чобанов, декан на Стопанския факултет, посочи, че за да се отговори на стремежа към създаване на икономика на знанието и в резултат за въвеждане на ново учебно съдържание има няколко механизма.

Единият са студентските стажове, друга перспектива е провеждането на лекции от нехабилитирани представители на компании. Тук идва мястото на появата на понятието ново съдържание по заявка на бизнеса. Стопанският факултет вече е въвел две такива учебни програми.

Според ректора на Техническия университет – София Камен Веселинов пък в момента проблемите, пред които е изправено академичното ръководство, са четири: разделението между научно-изследователските и обучително-възпитателните функции на ВУЗ-овете в България, фрагментирана система на висшето образование, недостатъчно финансиране от държавата и слабо участие на бизнеса в изследванията.Източник: computerworldКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Dimitrovgrad.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 25.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сполуката ще бъде с вас независимо с какво се занимавате. Сега е момента да покриете дълговете си, ако имате такива, и да помислите за спестявания. Спокойно можете да си позволите повече свобода при покупките. Здравето ви е отлично и скоро едва ли ще ви създава проблеми.
25.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Времето ще ви стигне, за да получите яснота по задача, която ви затруднява и да я свършите в срок. С интелигентното си присъствие печелите повече симпатизанти и този факт скоро ще ви отведе в друга сфера на занимания. Отнесете се с внимание към сърдечни и очни проблеми, ако се появят такива.
25.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате изпълнени с ентусиазъм и сами ще търсите интересни преживявания. Ако сте хора на творческия труд резултатите ви ще бъдат забележителни. Не се поддавайте на слуховете, рискувате да влезете в конфликт с много близък за вас човек. Приятна ще бъде и вечерта ви. Запознанство с интересен човек.
25.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
С настроение ще се отдадете на всичко, което имате намерение да свършите днес. Може би, защото повечето от задачите, които си поставяте са приятни, носещи ви отмора и забавления. Но не всички, някои ще търсят контакт с представители на бизнес-среди или други важни хора, очаквайки от тях подкрепа за делата си.
25.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Занимавате се с много неща днес и държите всичко да бъде направено както трябва. В определен момент ще ви се наложи да вземете нелеко решение, което е възможно да ви противопостави на близките ви. Вие обаче ще намерите начин да се справите с положението така, че всички да останат доволни. Радвате се на забележителен жест от страна на любимия човек.
25.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Справяте се с лекота с въпросите, с които се занимавате днес. Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви ангажират околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите нещо важно далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са особено ползотворни за бъдещото ви развитие.
25.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
25.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и да са събитията днес, не се отказвайте при неуспех. С повече упоритост и търпение ще постигнете желаният от вас резултат. Можете да си позволите някои удоволствия, от които напоследък сте се лишавали. Ако скучаете, ще ви хрумнат идеи, подтикващи ви към веселие.
25.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще срещнете разбиране и по-лесно ще ви се отдава да убеждавате някого в правотата на предложенията си. Придобивките ще ви носят удовлетворение, предвид трудностите по изпълнение на задачите си. В интимните отношения бурните страсти отстъпват място на тихи и хармонични отношения.
25.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сегашното развитие на ситуацията ви изпълва със спокойствие и с удовлетворение можете да се посветите на предпочитаните от вас занимания. Ентусиазмът ви очарова всички около вас. Не е нужно да търсите съдействието им, те сами ще ви го предложат. Предстоят ви запомнящи се събития. Възползвайте се максимално.
25.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приятни занимания, доставящи ви наслада. Подберете ги, ако това ви се отдава и ще се чувствате свободни и успяващи. Интимния ви живот може да ви носи повече удовлетворение, ако сте повече открити в отношенията си с партньора. Нараства възможността да получите очаквани материални придобивки.
25.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
25.08.2019
Последни новини