И у нас съд за цигарени компании

Първият колективен иск срещу 21 фирми-производители и вносители на цигари е внесен в Софийски градски съд на 12 март, съобщава в. "Труд".

Вносител е адвокат Николай Йочколовски, който твърди, че надписите върху опаковките на цигарите и рекламите по билбордовете излагат на риск здравето на пушачите.

Атакуват се четирите дъщерни дружества на "Булгартабак" и 17 чужди компании, сред които "Филип Морис", "Карелия табако къмпани", "Бритиш американ тобако", "Галахар лимитид".

Новият Граждански процесуален кодекс, който влезе в сила от 1 март т.г., въведе възможността за внасяне на колективни искове от името на лица, "увредени от едно нарушение". В случая били засегнати всички пушачи.

Основните претенции в иска са, че на опаковките на цигарите не пише, както изисквала наредбата за етикетирането на тютюневи изделия, че изброените вредни количества никотин, катрани и въглероден оксид са само в една цигара.

На опаковките на популярните като "лайт" цигари е спестено, че са обработвани с опасни вещества ? полоний 210, кадмий, рискови за здравето. Така бил нарушен Законът за защита на потребителите.

Билбордовете, разположени на всякакви места, нарушавали забраната в Закона за тютюна рекламите на цигарени марки да не обхващат и лица под 18 г.

Адвокатът настоява съдът да задължи фирмите да изтеглят от пазара цигарите и да спрат рекламите, нарушили закона.

Преди да сме видели иска, не можем да коментираме, са казали за "Труд" от "Булгартабак" и "Бритиш Американ тобако".

Очаква се съдът да се произнесе по допустимостта на иска.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини