Откриват още гени, свързани с диабета

Американски и европейски учени са установили наличието на поне още шест гена, отговорни за предразположеността към диабет втори тип. Това съобщи Пулсбг, цитирано от БГНЕС.


Така познатите като свързани със заболяването гени стават вече 16. С новооткритото специалистите се надяват да вникнат по-дълбоко в механизма на възникване на заболяването, а от там и разработването на нови методи за лечение и контрол над метаболитните смущения. Смята се, че 90% от диабетиците са с втори тип, свързан често със затлъстяване и заседнал начин на живот. Според данни на СЗО повече от 180 млн. души по света страдат от заболяването, като се очаква до 2030 г. броят им да се удвои.


Учените са стигнали до заключение относно значимостта на въпросните гени след изследването на над 70 000 пациента. Унаследяването и на шестте гена води до риск, оценен като два пъти по-голям от средния. Интересно е откриването на връзка на диабета с гена JAZF1, асоцииран досега с рака на простатата. Другите гени участват в регулацията на инсулин продуциращите клетки.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини