Готвят макаци за Марс

40 макаци ще бъдат подбрани в Института по медицинска приматология в Сочи и ще минат тренировъчни тестове за полет до Марс, преди там да бъдат изпратени хора, съобщи в. "Дейли телеграф".

Учени ще следят реакциите на маймуните в продължителни условия на безтегловност, изолация и при специален хранителен режим, включващ сокове и плодови пюрета.

Макаците ще тестват и радиацията, за която учените смятат, че е свързана с голям риск за космонавтите, които ще летят до Червената планета. Хората и маймуните имат приблизително една и съща чувствителност към радиацията, заяви директорът на института Борис Лапин.

Следователно е по-добре да се извършат експерименти върху макаци, вместо върху кучета или други животни, допълни той. Експерименти обаче ще бъдат извършени и върху хора.

Проектът "Марс 500" предвижда доброволци да останат 17 месеца в имитация на космически кораб в Москва, за да се симулират условията на интерпланетарен полет.

12 макаци вече са били изпратени в космоса на борда на руски космически кораб при предишни мисии. За пръв път това става през 1983 г., когато две маймуни прекарват 5 дни на орбита, преди да се върнат здрави на Земята.

През 1987 г. макак остава две седмици на орбита, а по-късно е дарен на кубинския лидер Фидел Кастро.

След това идва ред на още три двуседмични полета в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, преди осъществяването на проекта да бъде преустановено през 1996 г., когато бюджетът на руската космическа програма е орязан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини