Опасни ли са енергийните напитки?

Енергийните напитки с високо съдържание на кофеин като Red Bull, Shark, Hype и др. станаха много популярни особено сред младите хора и подрастващите. Всеки трети на възраст от 18 до 30 години ги употребява редовно.

Тази тенденция предизвика тревогата на лекарите. В Америка са зачастили случаите на посещения при лекар след употреба на енергийни напитки с оплаквания за прилошаване и силно сърцебиене.
Тревогите се предизвикани от отрицателното влияние на тези напитки на здравето на хората като цяло, и в частност на нервната система.
Най-често в състава на енергийните напитки влизат компаненти като – растителни стимулатори - гуарана, гинко и женшен; захар, аминокиселини, таурин и различни витамини, но основният действащ компонент е кофеинът.

В различните напитки количеството на кофеин. В бутилка Coca-Cola или Pepsi кофеинът е 34-38 милиграмаг, а в Red Bull – 116 мг. А при някои количеството достига до 428 милиграма. Но от друга страна кофеинът в енергийните напитки е по-мълк отколкото в чаша кафе.
Защо тогава енергийните напитки се пият повече от кафето?
Отговорът е прост – те охлаждат, газирани са и се пият бързо, а кафето е горчиво и горещо.
В последно време се наблюдава и друга тенденция смесването на енергийни напитки с алкохол. Но кофеинът и алкохолът са антиподи: първият ободрява, а вторият разпуска. Освен това кофеинът усилва действието на алкохола в мозъка.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини